Μέτρα προστασίας των ιχθυοκαλλιεργητών από τον άνισο ανταγωνισμό τρίτων χωρών ζητεί ο Ν. Χουντής

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 11:53
UPD:11:54
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ερώτηση προς την Κομισιόν με θέμα την προστασία των ιχθυοκαλλιεργητών από τον άνισο ανταγωνισμό με την εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση που είχε κατά την επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα με εκπροσώπους ιχθυοκαλλιεργητών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση, στην οποία επισημαίνει ότι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η μη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα προϊόντα των τρίτων χωρών.

Όπως αναφέρουν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές, οι τρίτες χώρες προβαίνουν σε άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις στους εγχώριους παραγωγούς τους, τα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία είναι αδασμολόγητα, και επιπλέον, στις τρίτες χώρες δεν ισχύουν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες παραγωγής με τα προϊόντα παραγωγής χωρών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να παράγονται με χαμηλότερο κόστος.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι όροι ανταγωνισμού στην αγορά, τόσο για τους Έλληνες, όσο και γενικότερα για τους Ευρωπαίους ιχθυοκαλλιεργητές, να είναι άνισοι εις βάρος τους.

Ο κ. Χουντής ζητεί από την Κομισιόν να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει στους Έλληνες και Ευρωπαίους ιχθυοκαλλιεργητές ισότιμους όρους ανταγωνισμού με τους παραγωγούς των τρίτων χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή