Τιμωρία των δραστών της σεξουαλικής βίας ζητούν οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 22:14
UPD:22:17
facebook/ Nobel Prize/Niklas Elmehed

Μήνυμα κατά της ατιμωρησίας των δραστών σεξουαλικών βιαιοπραγιών έστειλαν οι βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, ο γιατρός από το Κονγκό Ντένις Μουκουέγκε και η Γεζίντι Νάντια Μουράντ, που κρατούσαν αιχμάλωτη οι τζιχαντιστές, μία ημέρα πριν από την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης το οποίο κέρδισαν από κοινού.

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ δεν θα εξαφανίσει τις βιαιοπραγίες, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των γυναικών, των εγκύων γυναικών, των παιδιών, των βρεφών», σημείωσε η Νάντια Μουράντ σε δημοσιογράφους την παραμονή της τελετής απονομής. «Όμως στόχος μας είναι αυτό το βραβείο να ανοίξει πόρτες και αυτό συμβαίνει ήδη» πρόσθεσε.

Όπως συνέβη σε χιλιάδες γυναίκες Γεζίντι, η Νάντια Μουράντ απήχθη, βιάστηκε, βασανίστηκε από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά την επίθεσή τους εναντίον της κουρδόφωνης μειονότητας στο βόρειο Ιράκ το 2014.

Η ίδια κατάφερε να δραπετεύσει, ωστόσο η μητέρα της και οι έξι αδελφοί της σκοτώθηκαν. Σήμερα, μάχεται προκειμένου οι διώξεις σε βάρος της κοινότητάς της να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

«Κανένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Δεν βρίσκονται πλέον στο Ιράκ, όμως εμείς βλέπουμε ότι οι βιασμοί χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου» υπογράμμισε η 25χρονη.

Αν και 4.300 Γεζίντι κατάφεραν να γλυτώσουν, 2.500 παραμένουν «αγνοούμενοι», σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Ντένις Μουκουέγκε φροντίζει, εδώ και δύο δεκαετίες, θύματα σεξουαλικής βίας στο νοσοκομείο του Πάνζι, που ίδρυσε στο Μπουκαβού, στο ανατολικό τμήμα της Λ.Δ Κονγκό.

«Η καταγγελία δεν επαρκεί, είναι καιρός να αντιδράσουμε», τόνισε ο γιατρός στη συνέντευξη Τύπου. «Στις ένοπλες συρράξεις, η μετατροπή του σώματος των γυναικών σε πεδίο μάχης είναι απλώς μια απαράδεκτη πράξη στον αιώνα μας».

Κατά τη βράβευσή τους, οι τιμηθέντες με το Νόμπελ ειρήνης θα παραλάβουν μεταξύ άλλων μια επιταγή 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (872.000 ευρώ).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή