Αλ. Τσίπρας: Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική προς χάριν τρίτων

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 10:52
UPD:11:57
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks during a news conference with Russian President Vladimir Putin (not pictured) in Moscow, Russia December 7, 2018. REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

A- A A+

Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική προς χάριν τρίτων χωρών. Αυτό επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις, που έχει πυροδοτήσει. 

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της συμφωνίας και συνολικά των χειρισμών, που έχουν γίνει στο ονοματολογικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι σύμμαχες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους, υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο» τονίζει. 

Παράλληλα περιγράφει το νέο πλαίσιο των ελληνορωσικών σχέσεων και τονίζει ότι η Ελλάδα «καθίσταται διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, όχι μόνο στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αλλά σε στρατηγικές υποδομές μεταφορών και ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς.

«Επαναφέρουμε τις σχέσεις των δύο χωρών στις ράγες που με κόπο στρώσαμε από το 2015 έως σήμερα και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση και υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες από τη Μόσχα ο κ. Τσίπρας έδωσε έμμεση απάντηση στον Πάνο Καμμένο και στην κριτική του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Για εμάς το όνομα Μακεδονία είναι κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Και για αυτό θεωρώ ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει το ζήτημα σε δίκαιη βάση και αντιμετωπίζουμε το θέμα των διενέξεων που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή» είπε. 

Είναι πάντως βέβαιο ότι οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Η γραμμή που ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και άλλοι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Ζάεφ υπερβάλλει, στην προσπάθειά του να περάσει τη συμφωνία από το δικό του κοινοβούλιο, δεν περνά στην ελληνική κοινή γνώμη, ούτε στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή