Νέο κεφάλαιο στο CDU με την «μίνι» Μέρκελ

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 20:50
UPD:21:01
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Η Άγκελα Μέρκελ αποχώρησε και η Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ ή «μίνι» Μέρκελ όπως την αποκαλούν, ανέλαβε για να οδηγήσει τους Χριστιανοδημοκράτες σε μια νέα εποχή. Η νίκη αυτή συνιστά από την μία πλευρά ήττα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος και νίκη για αυτούς, εντός και εκτός Βερολίνου, που περίμεναν μία διαδοχή πιο κοντά στο υπάρχον καθεστώς.

Η Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ επικράτησε του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς με οριακό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας ποσοστό 51,75% (517 ψήφοι), ενώ ο αντίπαλός της, ο δικηγόρος και επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς, το 48,25% (482 ψήφοι).

Στην πρώτη ψηφοφορία το ποσοστό της Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ κυμάνθηκε στο 45,05% (450 ψήφοι), του Φρίντριχ Μερτς το 39,24% (392) και του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν στο 15,72% (157).

Η ήττα Μέρτς συνιστά και ήττα Σόιμπλε

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο  Μερτς, ο οποίος θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη όλων των συνέδρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον πολιτικό «εγγονό» του Σόιμπλε, Γενς Σπαν. Δεδομένου ότι η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται έμπιστη της καγκελαρίου, η νίκη της συνιστά σε μια δεύτερη ανάγνωση ήττα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και νίκη για την Άγκελα Μέρκελ.

Στη σύντομη ομιλία μετά την εκλογή της η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ κάλεσε όλες τις πτέρυγες του κόμματος να συμβάλουν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του να παραμείνει το CDU «το μεγάλο λαϊκό κόμμα του κέντρου». Αφού ευχαρίστησε τους συνυποψήφιούς της για τον «έντιμο» προεκλογικό αγώνα, τους κάλεσε να συνεργαστούν. Την πρόταση αποδέχθηκε ο Γενς Σπαν, ο οποίος ανακοίνωσε αμέσως την υποψηφιότητά του για το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών. Αντιθέτως, όπως και αναμένονταν, ο Φρίντριχ Μερτς δεν έδειξε καμιά πρόθεση να συμμετέχει στη μελλοντική ηγεσία του κόμματος. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα και κάλεσε τα μέλη να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ κέρδισε τις εντυπώσεις 

Στην αρχική της ομιλία στο συνέδριο η Κραμπ-Καρενμπάουερ έδωσε έμφαση στην πολιτική εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία 18 χρόνια ως υπουργός και πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρ, όπου το 2017 είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό πάνω από το 40% των ψήφων. Επίσης τόνισε ότι δεν αρκούν, στην αντιπαράθεση με τον πολιτικό αντίπαλο, καυστικά συνθήματα.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες οφείλουν να αναπτύξουν δικές τους θέσεις, τις οποίες όμως δεν θα πρέπει να τους τις επιβάλουν εξτρεμιστικά κόμματα. Βάση των αξιών του CDU θα πρέπει να είναι η χριστιανική θρησκεία. Αυτή καθορίζει άλλωστε και την εικόνα του κόμματος για τον άνθρωπο» τόνισε.

Στην ομιλία του ο Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε τελικά να πείσει το κομματικό ακροατήριο με μηνύματα, όπως ένα νέο ξεκίνημα ή ανανέωση, και ούτε με την κριτική που έμμεσα άσκησε στην Άγκελα Μέρκελ πως έχει «σοσιαλδημοκρατικοποιήσει» το CDU.

Επίσης δεν έπεισε με το σκεπτικό που παρουσίασε για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Στην προσπάθεια να κερδίσουν τους ψηφοφόρους αυτού του κόμματος οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να είναι ανοιχτοί και για πολίτες με συντηρητικές αξίες, υποστήριξε ο Μέρτς.

Ανακούφιση για Μέρκελ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επιτελέσει το έργο της πιο εύκολα με τη διάδοχη κατάσταση στο CDU.

«Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται η φυσική διάδοχος της Άγκελας Μέρκελ και για αυτό έχει λάβει το προσωνύμιο "μίνι" Μέρκελ. Με αυτό τον τρόπο η καγκελάριος θα έχει πιο εύκολη παραμονή στο θώκο της έως το 2021, όπως είχε ανακοινώσει», τόνισαν

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή