Πειραιάς: Πέμπτος διαγωνισμός καινοτομίας «BlueGrowth» για τη γαλάζια οικονομία

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 17:59
UPD:18:00
A- A A+

Τον πέμπτο διαγωνισμό καινοτομίας «BlueGrowth» για τη γαλάζια οικονομία οργάνωσε ο δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με την «Aephoria.net», στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Συμμετείχαν 12 υποψήφιες ομάδες, που παρουσίασαν τις επιχειρηματικές ιδέες  και πρακτικές τους ενώπιον συμβουλίου κριτών, με τη συμμετοχή ειδικών από τον χώρο της Ναυτιλίας, καθώς και πολυπληθούς κοινού.

Τα βραβεία τελικά κέρδισαν οι εξής: 

  • 1ο βραβείο: Ομάδα «Fishing Trips» για την πλατφόρμα που συνδέει τους τουρίστες με τους επαγγελματίες ψαράδες για αλιευτικό τουρισμό.
  • 2ο βραβείο: Ομάδα «Soldecom» για την εφαρμογή «Sentinel» για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διανομή δεδομένων υψηλής πιστότητας από τα πλοία προς αυτούς που τα χρειάζονται.
  • 3ο βραβείο: Ομάδα «Pculiar» για την on line εφαρμογή για τη συλλογική διατήρηση της μνήμης, της κουλτούρας και των παραδόσεων μέσω φωτογραφιών για βιωματικό τουρισμό και στις παραθαλάσσιες περιοχές.
  • 4ο βραβείο: Ομάδα «MY SKIPPER» για την πλατφόρμα που κάνει κράτηση του καταλληλότερου Skipper για τουριστικά σκάφη.
  • 5ο βραβείο: Ομάδα «Marine Enorasys» για τις καινοτόμες συσκευές που επιτρέπουν πλοήγηση τη νύχτα, καθώς και σε συνθήκες συννεφιάς και χαμηλής ορατότητας.
  • 6ο βραβείο: Ομάδα «SEA VIEW» για την 360ο απεικόνιση όρμων λιμανιών και 3D απεικόνιση βυθού.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί θεσμό πλέον για την πόλη του Πειραιά και γενικότερα για τη χώρα, καθώς συμβάλει στην καινοτόμο ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Πειραιά κέρδισε πρόσφατα το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Προώθηση του Επιχειρηματικού Πνεύματος» για τη στρατηγική που έχει αναπτύξει στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας έτους 2018, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Graz της Αυστρίας.

Στην ομιλία του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης, έκανε απολογισμό των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του θεσμού, υπογραμμίζοντας ότι το Blue Growth έχει δεχτεί 122 αιτήσεις, έχει εκπαιδεύσει 41 ομάδες, 26 από αυτές λειτουργούν σήμερα, έχει επιτύχει κι έχει συντηρήσει οκτώ διεθνείς συνεργασίες, έχει 42 μέλη «advisory board», ανθρώπους που βοηθούν ενεργά αυτή τη δραστηριότητα, 15 μέντορες και σχεδόν 600 εκπαιδευτικές ώρες.

Όπως επισήμανε, «η πόλη του Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί μια στρατηγική γαλάζιας ανάπτυξης κι έχει προγραμματίσει 76 έργα με προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ με άξονα τη γαλάζια οικονομία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Πειραιάς προσπαθεί να μεταφέρει την τεχνογνωσία αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υλοποιώντας τρία ευρωπαϊκά έργα σε συνεργασία με εννέα ευρωπαϊκές χώρες, είτε με στόχο τη μεταφορά του διαγωνισμού του «Blue Growth» σε άλλες πόλεις και σε άλλα λιμάνια, είτε με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας και τη διεύρυνση του δικτύου αυτού σε όλη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο 1o Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη, το οποίο θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2019, με τη χρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής, ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε ότι θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της βιώσιμης θαλάσσιας οικονομίας της πόλης και θα υποδέχεται μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες, ώστε να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της γαλάζιας ανάπτυξης. Επιπλέον, είπε ότι εντός του 2019 ο δήμος Πειραιά θα  προκηρύξει τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάκτηση του 1ου βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία εξαιρετικά σημαντική διάκριση, δεδομένου ότι για τα βραβεία αυτά, που έχουν ξεκινήσει από το 2006, έχουν διαγωνιστεί έως σήμερα πάνω από 2.800 πρωτοβουλίες και το βραβείο αυτό ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Αλεξανδράτος, και ο συνιδρυτής της «Aephoria.net», Νίκος Βερβερίδης, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα του «Blue Growth».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή