Επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ο πρεσβευτής της Σ. Αραβίας στις ΗΠΑ

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 06:26
UPD:08:09
Wikimedia Commons/U.S. Department of State
A- A A+

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ Χάλιντ μπιν Σαλμάν, αδελφός του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, από όπου είχε αναχωρήσει λίγο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη εκπρόσωπος της πρεσβείας.

«Η αυτού υψηλότης ο πρεσβευτής βρίσκεται στην Ουάσιγκτον», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας του σουνιτικού βασιλείου Φατίμα Μπέισεν.

Ο διπλωμάτης είχε επιστρέψει στο Ριάντ στις αρχές Οκτωβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του είχε ζητήσει «ενημέρωση» για την «επιστροφή του στις ΗΠΑ».

Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι ενημερώθηκαν την Τρίτη για τα συμπεράσματα της CIA για την υπόθεση από τη διευθύντρια της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας Τζίνα Χάσπελ, εξερχόμενοι από τη συνάντηση αυτή δήλωσαν ότι είναι ακόμα πιο ισχυρή η πεποίθησή τους πως ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τη δολοφονία, πράγμα το οποίο το βασίλειο διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η CIA είναι ενήμερη για μια συνδιάλεξη ανάμεσα στον Χάλιντ μπιν Σαλμάν και τον Τζαμάλ Κασόγκι, που έγινε κατ' απαίτηση του πρίγκιπα διαδόχου, στην οποία ο πρεσβευτής είχε συμβουλεύσει τον δημοσιογράφο να πάει στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτε. Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ διέψευσε κατηγορηματικά αυτή τη «σοβαρή κατηγορία».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επαναβεβαιώσει τη συμμαχία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Ριάντ, διαβεβαιώνοντας δημόσια ότι δεν έχει βρεθεί σε αυτό το στάδιο καμιά αδιάσειστη απόδειξη που να τεκμηριώνει πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε τη διαταγή να εκτελεστεί ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Την ώρα που πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αξιώνουν να επιβληθούν πιο αυστηρές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου Άντελ αλ Τζουμπέιρ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και εκπροσώπησε την κυβέρνησή του στην κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, σύμφωνα με την πρεσβεία. Δεν διευκρινίστηκε εάν ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ προβλεπόταν να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ στη διάρκεια της επίσκεψής του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή