ΠΓΔΜ: Eπιμένει πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Ζάεφ

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 23:12
UPD:23:14
EPA/GEORGI LICOVSKI
A- A A+

Τη λύπη του «αν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχολίασε τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, περί δυνατότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία».

«Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε πως «σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας».

«Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας», ανέφερε ο Μποσνιακόφσκι, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή