Πούτιν: Τι απαντά στο τελεσίγραφο Ουάσιγκτον - ΝΑΤΟ

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 16:26
UPD:16:28
REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Οι ΗΠΑ δεν παρουσίασαν αποδείξεις για τις δήθεν παραβιάσεις της Συνθήκης του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ότι η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη σε 60 ημέρες, αν η Μόσχα δεν ομολογήσει τις εκ μέρους της παραβιάσεις της Συνθήκης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την Συνθήκη, η Ρωσία θα αναγκαστεί να δώσει τη δική της απάντηση.

Ο κ. Πούτιν καταλόγισε στην Ουάσιγκτον ότι πρώτα έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) και εν συνεχεία άρχισε να ψάχνει επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη στάση της.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 2002 οι ΗΠΑ μονομερώς αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Συνθήκη της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς ασφάλειας γενικά.

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε κατανοητά στην ουσία τους τα επιχειρήματα ότι τέτοιου είδους όπλα δεν παράγουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία. «Αυτό είναι πράγματι αληθές. Πολλές άλλες χώρες. Δεκάδες θα έλεγα, ασφαλώς και είναι σε θέση να παράγουν τέτοια όπλα, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ διμερώς αποφάσισαν να τα περιορίσουν. Τώρα προφανώς οι Αμερικανοί εταίροι μας θεωρούν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ, που οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τέτοια όπλα. Ποια είναι η απάντηση εκ μέρους μας: Είναι απλή: θα το κάνουμε κι εμείς» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Συνθήκη INF υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 1988. Η Συνθήκη αφορά πυραύλους που έχουν αναπτυχθεί και αυτούς που δεν είναι ανεπτυγμένοι, μέσου βεληνεκούς ( από 1.000 έως 5.000 χιλιόμετρα ) και μικρού βεληνεκούς (από 500 έως 1000 χιλιόμετρα)

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Tass

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή