Μουσείο Ερμιτάζ: Οι διεθνείς τάσεις της μόδας τα τελευταία 30 χρόνια

Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 08:00
A- A A+

Έκθεση που έχει ως θέμα τις διεθνείς τάσεις της μόδας τα τελευταία 30 χρόνια, όπου παρουσιάζονται ενδύματα παγκοσμίως γνωστών σχεδιαστών μόδας και στην οποία εκπροσωπούνται διεθνείς Οίκοι μόδας, διοργανώνεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση παρουσιάζονται, με χρονολογική σειρά, ανδρικά κοστούμια, γυναικεία φορέματα και παλτό των Givenchy, Gucci, Paco Rabanne, Versace, Prada, Calvin Klein και άλλων γνωστών Οίκων μόδας.

Ο γενικός διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, μιλώντας κατά την τελετή έναρξης των εγκαινίων, είπε: «Εγκαινιάζουμε μια έκθεση που έχει ως θέμα την ιστορία του κοστουμιού στον 20ού αιώνα.

Παρουσιάζουμε μια εικόνα για το πώς αναπτύχθηκε η μόδα τα τελευταία 30 χρόνια, περιλαμβανομένου και του 2018. Για μας δεν είναι μια έκθεση μόδας, αλλά μια έκθεση κοστουμιού. Συγκεντρώνουμε κοστούμια όλη μας την ζωή, όσο υπάρχει και το Ερμιτάζ. Το θέμα του κοστουμιού έχει γίνει πολύ σημαντικό στη ζωή μας».

Από την πλευρά της, η επιμελήτρια της έκθεσης, Νίνα Ταράσοβα, τόνισε ότι στην έκθεση απεικονίζεται μια από τις πιο γνωστές τάσεις της σύγχρονης μόδας, που συνίσταται στη μετάβαση από τη χρήση κλασσικών φυσικών υφασμάτων στη χρήση υπερσύγχρονων συνθετικών υλικών, συνθετικής γούνας.

Η ίδια, μάλιστα, επεσήμανε ότι τα μανεκέν έχουν τοποθετηθεί σε ακανόνιστη διάταξη, καθώς έτσι δημιουργούν την αίσθηση της αστάθειας, για να υπογραμμισθεί η μεταβλητότητας της μόδας. «Οι διαμάχες για το αν η μόδα είναι τέχνη συνεχίζονται εδώ και χρόνια και δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Όμως, για τα Μουσεία η μόδα είναι τέχνη», είπε χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης που πραγματοποιείται στο παγκοσμίως αυτό γνωστό Μουσείο, το οποίο διαθέτει μια από τις πιο σπάνιες συλλογές υφασμάτων στον κόσμο, που απεικονίζουν την ανάπτυξη της ρωσικής και ευρωπαϊκής μόδας στη διάρκεια τριακοσίων χρόνων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή