Προσφυγικό: Κόντρα Δ. Βίτσα με το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 19:43
UPD:20:02
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Απαντητική επιστολή, σε έντονο ύφος, προς τον δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νικόλαο Καραπάνο, έστειλε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ), με αφορμή την απόφαση του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου που αντιτίθεται στη διαμονή προσφύγων στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Βίτσας δηλώνει «έκπληκτος και οργισμένος», καθώς η «πόλη σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη» ψηφίζει ότι είναι αντίθετη στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους.

«Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;» διερωτάται ο ΥΜΕΠΟ.

«Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου, για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δε μπορεί να προσφέρει πάνω από 150-200 ευρώ τον μήνα στην τοπική αγορά;

Κι αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.

Κι αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το "πληθυσμιακό ισοδύναμο" της περιοχής;» αναρωτιέται ο Δημήτρης Βίτσας.

«Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.

Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δε θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;» αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός.

Ζητεί από τη δημοτική αρχή και τους πολίτες της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου να σταθούν «ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε» θεωρεί.

Ο κ. Βίτσας παραδέχεται ότι «τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ό,τι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.

Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.

Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως, δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης» καταλήγει στην επιστολή του προς τον δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο Δημήτρης Βίτσας.

Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου: «Έφεραν πρόσφυγες-μετανάστες χωρίς να μας ενημερώσει κανείς»

Νωρίτερα, ο δήμος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου είχε ζητήσει συνάντηση με τον ΥΜΕΠΟ, μετά την «αιφνίδια και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση» εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε ιδιωτικό χώρο στο λιμάνι Μεσολογγίου.

Για το θέμα οργανώθηκε ανοικτή σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεσολογγίου, με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χ. Σταρακά και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Ιωαν. Λύτρα και Ν. Μπαλαμπάνη, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και δημοτών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Καραπάνο, έως την άφιξη των μεταναστών και προσφύγων το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση από κανέναν κυβερνητικό ή άλλο εκπρόσωπο διεθνούς οργανισμού ή φορέα για το γεγονός αυτό. Όπως επισήμανε ο κ. Καραπάνος, μετά την αιφνιδιαστική εξέλιξη μεταφοράς και φιλοξενίας σε ιδιωτικό χώρο περίπου 170 μεταναστών και προσφύγων, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα που απαιτούν άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία. Αυτά αφορούν τον σχεδιασμό, τον συντονισμό, την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα διαχείρισης της κατάστασης.

Όπως τονίστηκε από τον δήμαρχο, σε αντίστοιχες περιπτώσεις που δήμοι και ΜΚΟ εξέφρασαν επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, οι συνθήκες ενημέρωσης-υποδοχής και φιλοξενίας ήταν διαφορετικές (υγειονομική υποστήριξη, διερμηνείς κλπ). «Σε καμία περίπτωση ο δήμος μας ούτε αιτήθηκε, ούτε ενημερώθηκε εκ των προτέρων, εφαρμόζοντας πιστά το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου».   

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης επισήμανε ο κ. Καραπάνος, τονίζοντας πως οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής ή άλλης εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε φορά ή φυσικό πρόσωπο είναι καταδικαστέα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή