Δ. Βίτσας: Στη Σάμο υπάρχει κύκλωμα διακινητών μεταναστών

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 13:12
UPD:13:21
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Στην εκτίμηση ότι στη Σάμο «υπάρχει κύκλωμα διακινητών» μεταναστών προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει κύκλωμα διακινητών. Προχτές, με έξι μποφόρ, έφτασαν 166 άτομα στη Σάμο, κανένα στη Λέσβο και στη Χίο».

Ο κ. Βίτσας ζήτησε τη συνεργασία της περιφέρειας και του δήμου για την «καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, που είναι η τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο πηγή παράνομου πλουτισμού μετά τους εξοπλισμούς και τα ναρκωτικά», ενώ παραδέχτηκε ότι «στη Σάμο το σχέδιο που έχουμε δεν αποδίδει αποτελέσματα». Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να φτιάξει ένα νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο για να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά η διαδικασία προχωράει αργά λόγω γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, στη Λέσβο, στη Μόρια και τη γύρω περιοχή, υπήρχαν 8.500 άτομα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στους 5.800 και την άλλη εβδομάδα ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να πέσουν κάτω από τους 5.000.

Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι χτες, 3.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά προς την ενδοχώρα ή επιστράφηκαν εθελούσια στις πατρίδες τους.

Επίσης, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι στην ενδοχώρα υπάρχουν 28 κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για 25.000 ανθρώπους, «οι οποίοι ζουν σε πολύ καλές έως άριστες συνθήκες».

Σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στα ΚΥΤ, ο κ. Βίτσας ζήτησε από τις οργανώσεις «άμεση αναφορά στις αντίστοιχες αρχές» και σημείωσε ότι «η σωστή προσέγγιση είναι να προσπαθείς συνέχεια να μην υπάρχει κακοποίηση», προσθέτοντας ότι το υπουργείο μεταφέρει, κατά προτεραιότητα, τα ευάλωτα παιδιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μέρη με ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή