Πυρά Στόλτενμπεργκ κατά Μόσχας για παραβίαση της συνθήκης INF

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 07:25
UPD:07:27
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg gestures as he speaks at a news conference after a NATO defence ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, October 4, 2018. REUTERS/Francois Lenoir

A- A A+

Το Βερολίνο βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς του SSC-8, του νέου τύπου πυραύλου Κρουζ της Ρωσίας ο οποίος είναι σε θέση να φέρει πυρηνική κεφαλή. Η προειδοποίησε ήρθε δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο και επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την παραβίαση της συνθήκης INF. 

«Αυτοί οι πύραυλοι Κρουζ είναι ευέλικτοι. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Μπορούν να φέ
ρουν πυρηνικές κεφαλές» διεμήνυσε, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει συστηματικά τη συνθήκη του 1987 με την οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή πυραύλων και πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την ιστορική συμφωνία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στηρίζει την απόφαση στην μη τήρησή της από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ η Ουάσινγκτον έχει προβεί σε περισσότερα από 30 επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα. Πάντως τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να στηρίζουν την INF, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την απόφαση της Ουάσιγκτον. 

Το Κρεμλίνο επισήμως υποστηρίζει ότι ο SSC-8 έχει βεληνεκές κατώτερο των 500 χιλιομέτρων και κατά συνέπεια η παραγωγή του δεν παραβαίνει την INF, με την οποία απαγορεύθηκαν οι πύραυλοι με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα. Το Βερολίνο θα βρισκόταν εντός βεληνεκούς ενός πυραύλου με βεληνεκές 500 χλμ. ο οποίος θα εκτοξευόταν από το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που γειτονεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, παρότι βρίσκεται σε απόσταση πολύ πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από τη ρωσική επικράτεια.

Πηγή: DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή