Βερολίνο: Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Σολτς για τις συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας έχει τη στήριξη της Κομισιόν, το όλο παιχνίδι όμως και η τελική στάση της ΕΚΤ και του ESM θα κριθεί από τη Γερμανία
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 10:36
UPD:10:40
Aris Oikonomou/SOOC

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Κρίσιμο τετ α τετ με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, πριν μεταβεί στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αθήνα των προεκλογικών αναγκών και σκοπιμοτήτων, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατ΄ ιδίαν με τον Γερμανό σοσιαλιστή και υπουργό Οικονομικών για το θέμα της περικοπής των συντάξεων και τις ενστάσεις των Γερμανών στο ελληνικό αίτημα για την ακύρωσή του, που έχουν καταγραφεί επισήμως και ανεπισήμως το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας έχει στο πλευρό του τη στήριξη της Κομισιόν, το όλο παιχνίδι όμως και η τελική στάση της  ΕΚΤ και του ESM που παραμένουν στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων για το τι πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία και στη μεταμνημονιακή φάση, είναι γνωστό και στα ενδότερα του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών ότι θα κριθεί από τη τελική στάση των Γερμανών.

Εξ αντικειμένου λοιπόν, ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται δημοσίως, η συνάντηση Τσίπρα - Σολτς, πέραν του ότι είναι σπάνια καθώς δε συνηθίζεται οι Έλληνες πρωθυπουργοί να συναντούν κατ΄ ιδίαν με τους Γερμανούς υπουργούς Οικονομικών και όποτε αυτό έχει γίνει (σ.σ. συναντήσεις Σόιμπλε με Παπανδρέου, Σαμαρά, Παπαδήμο, αλλά και Τσίπρα στα χρόνια της κρίσης), παράγονται σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.  

Η συνάντηση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς η διαπραγμάτευση για το θέμα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο χρόνος που απομένει είναι λίγος, καθώς πρόθεση της Αθήνας είναι στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση που αφενός θα εγκλωβίσει την κυβέρνηση που έχει να συντάξει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού και αφετέρου θα καθορίσει εν πολλοίς τον πολιτικό και εκλογικό της σχεδιασμό.

Δύο φορές μέσα σε ένα διήμερο, την πρώτη μέσα στη Βουλή και τη δεύτερη στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων, κάνοντας μάλιστα έντονο πολιτικό bulling στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πληροφορίες που έρχονται εκτός συνόρων αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και είναι δύσκολο και ακύρωση της περικοπής για όλες τις συντάξεις να υπάρξει και το σύνολο του «πακέτου ΔΕΘ» να ισχύσει.

Ο κ. Τσίπρας πάει στο Βερολίνο ώστε να συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος σε συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών για την προγραμματική συνεργασία με τους Πράσινους εν όψει των ευρωεκλογών. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ως επίσημος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Το ταξίδι αυτό παρουσιάζεται από κυβερνητικές πηγές ως μίνι περιοδεία Τσίπρα στην Ευρώπη, πριν από την οριστική συμφωνία με τους θεσμούς, που θα επιβεβαιώσει το Eurogroup, η παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του SPD ωστόσο, θα είναι μία ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί στη μάχη των ευρωεκλογών που έρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι είναι ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα των προοδευτικών δυνάμεων τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας, την πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά προσπαθεί να κάνει στην Ελλάδα, ως κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξει ότι με αυτές τις πολιτικές θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ με το βλέμμα στην Ελλάδα – πραγματοποιώντας νέο, έμμεσο άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ, θα μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, αναφέροντας ότι μία τέτοια συνεργασία προχωρά με επιτυχία στην Πορτογαλία και την Ισπανία.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή