Απών από το Φόρουμ Ειρήνης ο Τραμπ

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 18:31
UPD:18:34
REUTERS/CATHAL MCNAUGHTON

Το Παρίσι θα επισκεφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το Σάββατο, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν σχεδιάζει να δώσει το «παρών» στο Φόρουμ για την Ειρήνη που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή. 

Ο ιστορικός Ζιστίν Βες, που συμμετέχει στην οργάνωση του φόρουμ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προβλέπεται να παραστεί. 

Το πρωί της Κυριακής είναι προγραμματισμένη μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου ενώ το απόγευμα πολλοί από τους υψηλούς προσκεκλημένους θα παραστούν στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη. Σύμφωνα με το AFP οι συμμετέχοντες θα ζητήσουν σε κοινό ανακοινωθέν τη διατήρηση της πολυμέρειας στις διεθνείς υποθέσεις, η οποία αμφισβητείται έντονα από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ο στόχος είναι να πούμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές δυνάμεις στο διεθνές σύστημα –κράτη, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα, διανοούμενοι, εταιρείες και άλλοι– που εκτιμούν ότι μας χρειάζεται ένας κόσμος με κανόνες, ένας κόσμος ανοιχτός και πολυμερής και ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να ανασυνταχθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του» τόνισε ο Βες, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Αν αυτοί που δεν αγαπούν την πολυμέρεια δεν έρθουν, δεν είναι και πολύ σοβαρό». 

Πηγή: AFP 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή