Περιήγηση στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων και στο φαράγγι του Βίκου

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 11:28
UPD:11:31

epirustravel.eu

A- A A+

Κοντά στο φαράγγι του Βίκου και στον ποταμό Βοϊδομάτη, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, βρίσκεται το Μονοδένδρι Ιωαννίνων, χωριό του δήμου Ζαγορίου.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από την περιοχή.

Το Μονοδένδρι πιθανώς οφείλει το όνομά του σε ένα μεγάλο έλατο, το οποίο υπήρχε στο χωριό έως το 1840. 

epirustravel.eu

Με πληθυσμό περίπου 160 κατοίκων, διαθέτει ξενώνες, καφενεδάκια και παραδοσιακά γραφικά καλντερίμια.

«Προσκαλεί», δε, τους επισκέπτες να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές, όπως γαλατόπιτα, μπακλαβά, αλευρόπιτα, μήλο στον φούρνο κ.ά.

Μεταξύ των αξιοθέατων της περιοχής, βρίσκεται ο - ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατασκευής - ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος αναστηλώθηκε με δαπάνη των αδελφών Ριζάρη και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού, ο ναός του Αγίου Γεωργίου (ανακαινίστηκε το 1538), το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε το 1412 και το οποίο βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου, ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Γενίτσαρη και οι πέτρινοι πύργοι στη θέση Οξιά.

EPIRUSTRAVEL.EU

Το χωριό διαθέτει και ένα αμφιθεατρικά κτισμένο πέτρινο θέατρο, το οποίο τη θερινή περίοδο αποτελεί χώρο τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό.

Το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα, ενώ αποτελεί δημοφιλέστατη διαδρομή περιηγητών. 

Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, ενώ φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή