Περιβαλλοντικά έργα ενός δισ. δολαρίων σε αναπτυσσόμενες χώρες

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 00:46
UPD:00:46
A- A A+

Το μεγαλύτερο παγκόσμιο ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο ενέκρινε επενδύσεις ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για νέα έργα και ξεκίνησε μια διαδικασία για να ξαναγεμίσει τα ταμεία του, μετά από την απόσυρση των αμερικανικών κονδυλίων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου στο Μπαχρέιν, θεωρείται απαραίτητη για την εξομάλυνση των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο, με στόχο την έγκριση των κανόνων εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε 19 νέα έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος για την προστασία των πόρων γλυκού νερού στο Μπαχρέιν, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση.

Κάποιοι περιβαλλοντολόγοι ωστόσο υποστήριζαν ότι το κράτος του Κόλπου πρέπει να πληρώσει για το ίδιο το έργο χρησιμοποιώντας πόρους από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει.

Οι εταίροι συμφώνησαν επίσης να αρχίσουν να αναζητούν νέα χρήματα για το ταμείο το επόμενο έτος. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τα δύο από τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια που είχε υποσχεθεί ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, συνέβαλε σημαντικό στο έλλειμμα των προβλεπόμενων περιουσιακών στοιχείων του ταμείου.

Αυτό έχει καταστήσει ακόμα πιο σημαντική την ανασύσταση του ταμείου, καθώς έχει διαθέσει πλέον περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 93 έργα, με περισσότερες προτάσεις να περιμένουν έγκριση χρηματοδότησης.

Το ταμείο με έδρα τη Νότια Κορέα θεωρείται βασικό μέσο για τα αναπτυξιακά προγράμματα που σχετίζονται με το κλίμα παγκοσμίως, και κατά συνέπεια, για την έγκαιρη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή