Φ. Κουβέλης: Προσωπική άποψη οι δηλώσεις Καμμένου από τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 16:00
UPD:16:01
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ μετέχουν στην κυβέρνηση, συνεργάζονται και θα συνεργάζονται, παρά το γεγονός ότι τα όσα τις τελευταίες μέρες ειπώθηκαν από την πλευρά του δεν αποτελούν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής... Από κει και πέρα, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού παραμένει» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

Για «προσωπική άποψη του κ. Καμμένου», ανεξάρτητα αν «διατύπωσε στις ΗΠΑ αυτή την εναλλακτική-όπως την ονόμασε πρόταση», έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και σε άλλες ελληνικές περιοχές, πέραν της Σούδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ μετέχουν στην κυβέρνηση, συνεργάζονται και θα συνεργάζονται, παρά το γεγονός ότι τα όσα τις τελευταίες μέρες ειπώθηκαν από την πλευρά του δεν αποτελούν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής... Από κει και πέρα, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού παραμένει» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

Αναφερόμενος στο ονοματολικό ζήτημα των Σκοπίων, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «η θέση του κ. Καμμένου αναφορικά με τη Συνθήκη των Πρεσπών είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Αλλά έχω την εκτίμηση, όσο και τη βεβαιότητα, ότι η Συνθήκη αυτή, μία εξαιρετικά σημαντική και συμφέρουσα συμφωνία για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, θα περάσει. Έχω την εκτίμηση ότι ο αριθμός των βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο που θα την ψηφίσει, εάν βεβαίως ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία στη FYROM, θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και από βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εάν καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ, υποστήριξε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. «Το ένα ζήτημα είναι η "Συνθήκη των Πρεσπών", με αυτή τη διαφοροποιημένη θέση μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Και είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα η ψήφος μομφής την οποία θα διεκδικήσει καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ. Και εκεί νομίζω ότι την ψήφο εμπιστοσύνης θα την λάβει η κυβέρνηση».

Ο ίδιος επισήμανε ότι δε θέλει να μπει «στην ανθρωπογεωγραφία για το ποιοι βουλευτές, του ενός ή του άλλου κόμματος, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αλλά στη βάση των όσων μπορώ να αξιολογώ, η τυχόν πρόταση δυσπιστίας για την οποία ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να την καταθέσει θα απορριφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής».

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για «είναι επαναλαμβανόμενη πρόταση» απο πλευράς Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, που «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο διατυπωμένος διακαής πόθος της. Αλλά ας είναι βέβαιη ότι οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματικά προβλεπόμενη χρονολογία, δηλαδή τον Οκτώβριο του προσεχούς έτους» υπογράμμισε.

Για το εάν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ο υπουργός απάντησε ότι «είναι θέμα συγκλίσεων σε προγραμματικό επίπεδο. Δυστυχώς, διαπιστώνει κανείς ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν θέλει αυτή τη συνεργασία και μάλιστα επιλέγει μία ρητορική εναντίον του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη συμπόρευσης και στήριξης ενός προοδευτικού πόλου. Και το λέω αυτό γιατί η ανάγκη αυτή καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπηρετεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τη διαμόρφωση προοδευτικού πόλου, ο οποίος προοδευτικός πόλος διαμορφώνεται μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, είπε πως «αυτό είναι το ζητούμενο. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι σημαντική στο βαθμό που θα έχει προοδευτικό περιεχόμενο. Η Συνταγματική αναθεώρηση θα θέσει ζητήματα σημαντικά, τη διαφάνεια, τη λειτουργία τού κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή, τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Βασικό στοιχείο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 86 του Συντάγματος, καθώς αποτελεί προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας, οδηγεί σε ατιμωρησία, κατά συνέπεια όχι μόνο σε ανοχή. Σε προέκταση αυτής της ρύθμισης βρίσκεται και η υπόθαλψη, άμεσα ή έμμεσα, αντικειμενικά ή από υποκειμενική θέση, της διαφθοράς.

Τίθενται και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας της Παιδείας μας, ο οποίος μέχρι τώρα είναι δημόσιος. Θα τον υπερασπιστούν, δε θα τον υπερασπιστούν; Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για παράδειγμα: ο διακριτός ρόλος ανάμεσα στο Κράτος και στην Εκκλησία, και δεν πρόκειται για μια διχαστική επιλογή αλλά για μία αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων εκκλησίας και κράτους. Θα εγκαταλείψουν κάποιοι την άποψη, η οποία θέλει ψευδεπίγραφα να προωθεί ότι όσοι διεκδικούν την αποσαφήνιση των σχέσεων και το διακριτό ρόλο εκκλησίας και κράτους είναι εχθροί της εκκλησίας και εν τέλει εχθροί του έθνους;» διερωτήθηκε ο Φώτης Κουβέλης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε, τέλος, ότι η ΔΗΜΑΡ «οφείλει να διαφοροποιηθεί» έναντι του ΚΙΝΑΛ. Όπως είπε, «η πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των στελεχών που σήμερα παραμένουν σε αυτή, είναι μία θέση η οποία έρχεται από παλιά. Επικαιροποιείται, επανέρχεται ισχυροποιημένη, με τη δυναμική των ίδιων των γεγονότων και των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, εύχομαι ο ένας βουλευτής που υπάρχει από τη πλευρά της ΔΗΜΑΡ να θυμηθεί και να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη θέση για την προώθηση της επίλυσης του ζητήματος με τη FYROM, και μάλιστα στη βάση μιας συνθήκης η οποία έχει τη σπουδαιότητά της, όχι μόνο στη σχέση Ελλάδας- FYROM, αλλά συνολικότερα για την ευρύτερη περιοχή μέσα στην οποία πρέπει να πρωταγωνιστεί συνεργαζόμενη η χώρα μας.

Το ΚΙΝΑΛ ας διδαχθεί από αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ας διδαχθεί για την καταγραφόμενη ενισχυμένη στάση και θέση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη κι ας ακούσει και το μήνυμα των Βαυαρικών εκλογών, που μόλις τελείωσαν» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή