Σόιμπλε: Η Μέρκελ δεν είναι πια... αδιαμφισβήτητη

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 21:14
UPD:21:15
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε λόγο για ενδεχόμενο σημαντικών ανακατατάξεων μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση, απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μέρκελ.

Σε συνέντευξη του, στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR, παρότι χαρακτήρισε «πιθανή» την επανεκλογή της Καγκελαρίου στην προεδρία των Χριστιανο-δημοκρατών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσής της από την πολιτική σκηνή. 

Αποφασιστικοί παράγοντες θα είναι οι εκλογές στη Βαυαρία και τα αποτελέσματα για τους Χριστιανο-κοινωνιστές (CSU), αλλά πολύ περισσότερο για το ίδιο της το κόμμα -το CDU- σε δύο εβδομάδες στο κρατίδιο της Έσσης.

Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» και ενδεχομένως, «να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της Καγκελαρίου», εκτίμησε ο Σόιμπλε.

Ενώ εκφράστηκε υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο, ο χριστιανο-δημοκράτης πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εσωκομματική πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που υποστούν σοβαρές απώλειες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα δύο κρατίδια.

Αλλά και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην αποκλείει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες των εκλογών της Βαυαρίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως και η ίδια γνωρίζει «ότι δεν ζούμε σε πολύ εύκολες εποχές».

Αναποφάσιστοι οι μισοί ψηφοφόροι

Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς αναλυτές, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι δεν αφορά μόνο τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο και την Καγκελάριο. Ερωτηματικά τίθενται και για την παραμονή στα αξιώματα τους, μετά τις εκλογές, και για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, όπως επίσης για τον πρόεδρο των Βαυαρών Χριστιανο-κοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Όμως και το μέλλον του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ θεωρείται αβέβαιο, σε περίπτωση που το ποσοστό του CSU πέσει κάτω από 30%.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, οι Χριστιανο-κοινωνιστές συγκεντρώνουν το 34% των ψήφων, χάνοντας σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν από το 20,6% στο 12%, οι Πράσινοι (Grüne) υπερδιπλασιάζουν τις ψήφους από 8,6% στο 19%, το συντηρητικό βαυαρικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wähler) κυμαίνεται στο 10%, ενώ 10% συγκεντρώνει επίσης το ξενο-φοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). 

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ξεπερνούν το όριο εισόδου του 5%, ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) παραμένει με 4% εκτός Βουλή. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν με προσοχή. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή