Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά τον θόρυβο για συγκάλυψη κλοπής όπλων

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 22:53
UPD:22:58
REUTERS/Francois Lenoir

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας, Ζοζέ Αζερέντου Λόπες, εν μέσω έρευνας για τη φερόμενη συγκάλυψη από τον στρατό μιας κλοπής όπλων, πέρυσι.

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, έκανε δεκτή την παραίτηση, αν και είχε υπερασπιστεί με σθένος τον υπουργό του την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του και θα πρέπει να παραμείνει στο αξίωμά του.

Ο Αζερέντου Λόπες αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Ωστόσο, η αντιπολίτευση ζητούσε επίμονα την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του, την οποία επικαλείται το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa, ο ίδιος τόνισε ότι έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί επειδή δεν θέλει να πληγούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του από τις πολιτικές επιθέσεις εναντίον του.

«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι είχα ενημερωθεί για οποιαδήποτε επιχείρηση συγκάλυψης με στόχο να προστατευτούν ο ή οι δράστες της κλοπής» υποστήριξε.

Στα τέλη Ιουνίου 2017 άγνωστοι μπήκαν σε μια αποθήκη όπλων του στρατού ξηράς στο Τάνκος, στην κεντρική Πορτογαλία, και έκλεψαν 150 χειροβομβίδες, 44 αντιαρματικές ρουκέτες, 18 δακρυγόνα και 1.450 σφαίρες. Τότε είχαν προκληθεί σάλος και πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια των στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων.

Αρχικά, οι εισαγγελικές αρχές πίστευαν ότι η κλοπή ήταν έργο λαθρεμπόρων όπλων ή τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι οι δράστες είχαν βγάλει τον οπλισμό από τη χώρα. Όμως, τα όπλα - εκτός από τα πυρομαχικά - βρέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο μετά από ανώνυμη καταγγελία, σ' ένα χωράφι, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την αποθήκη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου πολλά στελέχη της δικαστικής στρατονομίας και της χωροφυλακής συνελήφθησαν, με την υποψία ότι οργάνωσαν την «ανακάλυψη» του οπλισμού, σε συνεργασία με τους δράστες της κλοπής, οι οποίοι έτσι απέφυγαν τη δίωξη.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ένας από τους υπόπτους είπε στους ανακριτές ότι ο υπουργός ήταν ενήμερος για τη «στημένη» επιχείρηση για τον εντοπισμό των όπλων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Lusa, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή