Πόρισμα για «Αγ. Ζώνη ΙΙ»: Η βύθιση δεν έχει σχέση με τα ρήγματα στο δεξαμενόπλοιο

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 11:54
UPD:13:07
INTIME NEWS/ΜΠΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

H βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν έχει σχέση με τα ρήγματα που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του πλοίου, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί άμεσα – ίσως και εντός της ημέρας – στον 5ο τακτικό ανακριτή Πειραιά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ της, «οι δύο πραγματογνώμονες είναι κατηγορηματικοί: ανεξάρτητα από την αιτία των ρηγμάτων (μηχανική καταπόνηση, αστοχία υλικού ή άλλος λόγος) δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού εάν υπήρχε το απαραίτητο πλήρωμα στο πλοίο. Συγκεκριμένα, κρίνουν πως αν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχαν πάνω στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο οι υπεύθυνοι/αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανοστασίου τότε θα είχαν δύο επιλογές για να αποφευχθεί η βύθιση:

  • θα είχαν θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία απάντλησης υδάτων
  • θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή του πλοίου και να οδηγήσουν το Αγία Ζώνη ΙΙ στην κοντινότερη ακτή που δεν απείχε πάνω από 500 μέτρα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή