Στην Πιονγιάνγκ ο πρόεδρος της Ν. Κορέας για την 3η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 06:50
UPD:08:39
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Στην Πιονγιάνγκ έφτασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, για την τρίτη σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με στόχο την αναθέρμανση των συνομιλιών ανάμεσα στην βορειοκορεάτικη και την αμερικανική κυβέρνηση για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μουν, οι γονείς του οποίου είχαν εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα για τη Νότια την περίοδο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), άρχισε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα. 

Ο Κιμ υποδέχθηκε προσωπικά τον Μουν στο αεροδρόμιο, τον αγκάλιασε χαμογελαστός και οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές φράσεις πριν βαδίσουν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, επευφημούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Για το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η υποδοχή του Κιμ στο αεροδρόμιο ήταν μάλλον «έκπληξη». Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας σημαίες της Βόρειας Κορέας καθώς και άλλες που συμβολίζουν την επανένωση των δύο χωρών.

EURONEWS
Η σπάνια επίσκεψη του Μουν αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της θεαματικής αναθέρμανσης των σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο από τα τέλη του Απριλίου και την πρώτη σύνοδο κορυφής, στο χωριό Πανμουντζόμ. Ο Μουν πιστώνεται πως διαδραμάτισε κρίσιμο διαπραγματευτικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην πραγματοποίηση της ιστορικής συνόδου κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Κιμ δεσμεύθηκε τόσο ενώπιον του Μουν όσο και προς τον Τραμπ ότι θα εργαστεί για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου». Η Πιονγιάνγκ και η Ουάσιγκτον διαπραγματεύονται έκτοτε για το πώς η δέσμευση αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα υλοποιηθεί.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί «οριστική και απολύτως επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση από την Πιονγιάνγκ, ενώ η βορειοκορεατική ηγεσία θέλει μια επίσημη διακήρυξη από την αμερικανική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Ο Μουν θα αποπειραθεί να πείσει τον Κιμ να λάβει απτά μέτρα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters, TASS, Sputnik, Xinhua

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή