Κυρ. Μητσοτάκης-Δ.Ε.Θ.: H Ν.Δ. θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων - Μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 21:21
UPD:23:38
INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για συμφωνία «ντροπή» με την ΠΓΔΜ που το κόμμα του θα καταψηφίσει έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην 83η Δ.Ε.Θ., στο «Βελλίδειο». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι αν η συμφωνία των Πρεσπών καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε «θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Ο κ. Μητσοτάκης, που εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη της Ν.Δ., προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, κατάργηση του «κακού νόμου Κατρούγκαλου», του υποκατώτου μισθού και των capital controls, διατήρηση της εθνικής σύνταξης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% την επόμενη διετία, καθώς και τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Μίλησε και για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου κι έκανε άνοιγμα προς τους νέους, καλώντας τους «να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές σε «κατήφορο που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια» και σε «κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής που οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους».

«Ειδικά φέτος, η Δ.Ε.Θ. αποκτά ειδικά χαρακτηριστικά, στη σκιά ενός μεγάλου εθνικού πένθους και στο τέλος ενός κύκλου ψέμματος, ως θλιβερός επίλογος μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε, «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς, αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους που μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «οι Έλληνες δεν ζητούν ούτε διορισμούς, ούτε παροχές. Ζητούν ευκαιρίες... Οι Έλληνες που ξυπνάνε νωρίς και δουλεύουν σκληρά είναι αυτοί που κρατάνε όρθια την Ελλάδα» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι πολλοί φεύγουν για το εξωτερικό, ωστόσο «άλλοι μένουν, αποστρεφόμενοι όμως τα κοινά. Η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό» υποστήριξε.

«Νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης» 

«Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί, να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης», καθώς «το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας-κράτους έχει σπάσει. Μπορούμε να το κάνουμε, αρκεί να πιστέψουμε ότι θα το καταφέρουμε» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της είναι εξαιρετικά επισφαλής».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη του κόμματός του, λέγοντας πως «σε 12 μήνες, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω νωρίτερα κατά μία εβδομάδα στη Δ.Ε.Θ. για να την εγκαινιάσω».

Όπως υποστήριξε, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από χθες. Θα φύγουν όπως τους αξίζει, όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, ο διχασμός τελειώνει και η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται».

«Βάζουμε μπροστά τον ιμάντα της κοινωνικής ανόδου. Δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζομένων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έξι μεγάλοι εθνικοί στόχοι»

Αναλύοντας τα σχέδια του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους, «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας»:

«Στόχος 1ος, μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους.

Στόχος 2ος, μια οικονομία παραγωγική, καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.

Στόχος 3ος, ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.

Στόχος 4ος, μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.

Στόχος 5ος, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας.

Στόχος 6ος, μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε τη θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο» ανεφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Φέτος είμαι εδώ για να σας πω πώς θα ξαναπάρει η χώρα μας την αξία που της αναλογεί» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τρέξουμε. Όσο η Ελλάδα ήταν σε κρίση, ο κόσμος αναπτυσσόταν. Η Ελλάδα κινδυνεύει σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή να μείνει πίσω. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα 10 χρόνια με ρυθμό 4%» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια».

«Τέλος τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα»

«Με την πολιτική μας το πρώτο που θα τελειώσει είναι τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. «Στον αγρότη θα δώσουμε κίνητρο με φορολογικό συντελεστή 10%». Μίλησε και για δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13% από 24%, καθώς και για μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, στο 24% από το 40%.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, λέγοντας πως «τα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

Όπως σημείωσε, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης «θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση. Και οι επιχειρηματίες θα φροντίσουν τους εργαζομένους τους, κάνοντάς τους συμμέτοχους στην επιχειρηματική τους επιτυχία».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή ή Βενεζουέλα»

«Θα μειώσω το κόστος δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δε θα αφήσουμε ποτέ ξανά την πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειώσουμε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές όπως όλες οι κανονικές χώρες» τόνισε.

Όπως ξεκαθάρισε, μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ

Επιπλέον είπε ότι ο «κακός νόμος Κατρούγκαλου» καταργείται, γιατί «όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., «διατηρείται η εθνική σύνταξη, το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει ως εργαζόμενος περισσότερο, θα παίρνει περισσότερα» δήλωσε, σημειώνοντας πως «σταδιακά οι εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%».

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ότι θα υπάρχουν περίοδοι μετάβασης για τους παλιούς συνταξιούχους, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα υπάρχει μόνο μία αδειοδοτική αρχή, με αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. «Όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας» υποστήριξε.

«Συμφωνία ντροπή με την ΠΓΔΜ»

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν κατηγορηματικός ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ «είναι μια συμφωνία ντροπή. Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτήν. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Να μην τολμήσει ποτέ ο κ.Τσίπρας να συγκρίνει την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την ακροδεξιά. Η ΝΔ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή. Αν η συμφωνία των Πρεσπών καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή» τόνισε.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ξεμπλοκάρουμε όλες τις σημαντικές επενδύσεις όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεσπίζουμε γι' αυτό αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού».

«Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων λειτουργιών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι στη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα βρίσκεται η απάντηση και για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσαλονίκης, τον ΟΑΣΘ. «Αρκετά με τους κρατικούς κηφήνες» είπε.

«Δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» σημείωσε.

Όπως είπε, το κλειδί για το Δημόσιο θα είναι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης, στην οποία «δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».

Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., «η πραγματική λύση στην ακραία φτώχεια, που συνδέεται με τη μακροχρόνια ανεργία, δεν είναι τα επιδόματα. Είναι οι σταθερές δουλειές, που μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων».

INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. «Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό, που δημιουργεί μια στρέβλωση σε βάρος των νέων εργαζομένων» δήλωσε.

«Σε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ, λέω ξεκάθαρα ότι οι παλιές οφειλές πρέπει να πάψουν να είναι θηλιά στον λαιμό τους. Θα καθορίσουμε ένα ενιαίο σύστημα ρύθμισης οφειλών, με 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 120 ευρώ τον μήνα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε, επίσης, ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών».

«Καταργείται ο νόμος Παρασκευόπουλου»

Αναφερόμενος στον νόμο Παρασκευόπουλου, είπε πως θα καταργηθεί, γιατί «έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. Θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία, ώστε να μη ξεγλιστράνε από τη Δικαιοσύνη τρομοκράτες, ισχυροί του χρήματος και κάθε λογής μπαχαλάκηδες» προανήγγειλε.

«Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα σχολεία, με αξιολόγηση παντού, με νέα αντικείμενα, πχ προγραμματισμό. Δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, είπε πως «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πολλές από τις «τολμηρές αλλαγές» που οραματίζεται χρειάζονται κυρίως τη συμμετοχή της κοινωνίας. « Π.χ. μια από τις πρώτες είναι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, με πρώτη τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια» ανέφερε.

«Απαραίτητη η συμπόρευση»

«Ξέρω ότι στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας υπάρχει ριζωμένη καχυποψία, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους και στη δύναμη των λαών» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, «η πατρίδα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είμαστε όλοι εμείς, 10 εκατ. Έλληνες κι άλλοι τόσοι στις γωνιές του πλανήτη. Απευθύνομαι σε όλους, και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Αριστεράς» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «διαφορές υπήρχαν και το '74, αλλά υποχώρησαν για το καλό της πατρίδας. Αντίστοιχη ανάγκη υπάρχει και σήμερα. Η κατάσταση σήμερα δεν ζητά αριστερές-δεξιές λύσεις, αλλά συμπόρευση» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η Ν.Δ. άλλαξε, διευρύνθηκε, έγινε πιο συμμετοχική, με ενεργά μέλη και στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ήρθαν κοντά μας και μας έδωσαν οξυγόνο, συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Ελάτε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική. Και μην ξεχνάτε -απευθύνομαι κυρίως στους νέους- ότι η ιστορία γράφεται πάντα από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν» υπογράμμισε.

«Εμείς ενώνουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε την 70 λεπτών ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. ζητώντας από τους Έλληνες «να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».

Όπως τόνισε, «η Ν.Δ. θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή