Συντάξεις: Αντιδράσεις για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» από το ΑΜΠΕ

Τηλεγράφημα υποστήριζε ότι έχει «κλείσει» η κατάργηση των περικοπών και πως έχει ενημερωθεί σχετικά η αντιπολίτευση
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 11:31
UPD:15:45
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση.

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλέστηκε ευρωπαϊκές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα οι θεσμοί ενημέρωσαν σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ν.Δ. σε σχετική ανακοίνωση, όπου επισημαίνει τα εξής:

«Η Ν.Δ. δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ βασίζονται στην ανάλυση - ισχυρισμό πως μια ανατροπή του μέτρου στις συντάξεις δεν θα κλιμάκωνε, αλλά αντιθέτως θα αποκλιμάκωνε τα ελληνικά επιτόκια στις αγορές.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο με ανακοίνωσή του καλεί το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια». «Το σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ περί 'ενημέρωσης των κομμάτων' από τους θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι η αντιπροσωπεία του με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους θεσμούς στις 11 Σεπτεμβρίου την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου. «Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», συμπληρώνει το ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει, έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου.

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι «οι εκπρόσωποι των θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την κυβέρνηση» διευκρινίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup».

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά  ο Νόμος Κατρούγκαλου «που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα».

Παράλληλα, σε δεύτερη ανακοίνωσή του για το θέμα το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως «οι πληροφορίες του ΑΠΕ για τις συντάξεις, μετά την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύονται fake news, προφανώς κατόπιν εντολής του Μαξίμου».

«Δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τον πιο κυνικό και ανάλγητο τρόπο, παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας πως «θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις την πίεση και την προσπάθεια τόσο για να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1/01/2019, όσο και για να αλλάξει ο Νόμος Κατρούγκαλου, να μην καταντήσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις φιλοδωρήματα. Αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη».

«Χρέος του ΑΠΕ είναι η υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση, και όχι η εξυπηρέτηση των αναξιόπιστων μικροκομματικών παιχνιδιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Δ. Τζανακόπουλος: Αποκαλύπτεται η βαθιά επιθυμία της Ν.Δ. να περικοπούν οι συντάξεις

Στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ. πέρασε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η χώρα όμως βγήκε από τα μνημόνια. Και η Ν.Δ. καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα  σαμποτάζ» σχολίασε.

«Όσο η Ν.Δ. θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου μνημονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας στην ανακοίνωση της Πειραιώς. Σημείωσε ακόμη ότι «μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων (η Ν.Δ.) δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν».

Επικαλούμενος χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο κύριος Χατζηδάκης ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις». «Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της» κατέληξε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή