Ν.Δ.: Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε 4 ερωτήματα για το Μάτι

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 20:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου ζητεί η Νέα Δημοκρατία, μετά και τη σημερινή παρουσίαση της έρευνας του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών κι ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη σχετικά με τις συνθήκες της τραγωδίας.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων από το πόρισμα Συνολάκη τίθενται τα εξής ζητήματα:

  • Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;
  • Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;
  • Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές;
  • Και κυρίως, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της καταστροφής τήρησε απολύτως υπεύθυνη στάση και υποστηρίζει ότι απέφυγε τους εύκολους αφορισμούς, πόσο μάλλον τη μικροκομματική εκμετάλλευση μιας εθνικής τραγωδίας.

«Τα ερωτήματα, ωστόσο, που προκύπτουν σήμερα από μια υψηλού κύρους επιστημονική επιτροπή, είναι αναγκαίο να απαντηθούν από την κυβέρνηση, πέραν της έρευνας που διεξάγει η Δικαιοσύνη. Στην πολιτική δεν αρκεί να αναλαμβάνεις θεωρητικά τις ευθύνες σου, ούτε να κρύβεσαι από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες» σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει, ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 πολίτες, ζήτησε από τον ακαδημαϊκό και διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή Κώστα Συνολάκη να συγκροτήσει μια επιτροπή ειδικών με δύο στόχους:

  • Πρώτον, να διερευνήσει με αντικειμενικό τρόπο και να αποτυπώσει επιστημονικά όσα συνέβησαν την 23η Ιουλίου στην πληγείσα περιοχή.
  • Δεύτερον, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Σήμερα ο κ. Συνολάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής του, στην οποία μεταξύ άλλων μετείχαν και επιστήμονες από ΗΠΑ και Ιαπωνία. Η έρευνα, όπως είπε κι ο ίδιος στην παρουσίασή του, «δεν είχε ασφαλώς στόχο να εντοπίσει, πόσο μάλλον να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία, καθώς αυτό είναι έργο και αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, από την έρευνα της επιτροπής του κ. Συνολάκη, η οποία στηρίχθηκε και σε διεθνή μοντέλα προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιών, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων, «που είναι προφανές ότι οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση. Ερωτήματα που γίνονται αμείλικτα, καθώς το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας είναι ότι "θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές -ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα- αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους" καταλήγει η Νέα Δημοκρατία».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή