Ματαιώνεται η παράσταση - αφιέρωμα στο «Σπίτι του ηθοποιού» στο Ηρώδειο

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 20:02
UPD:20:03

Η παράσταση «Έρωτες και θρήνοι γυναικών», που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, τα έσοδα της οποίας θα πήγαιναν στην ενίσχυση του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού», ματαιώνεται.

Η ανακοίνωση της ματαίωσης, που υπογράφει η πρόεδρος του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού», Άννα Φόνσου, αναφέρει:

«Η πρόεδρος του Ιδρύματος “Το Σπίτι του Ηθοποιού”,  Άννα Φόνσου,  βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως η  προγραμματισμένη για τις 16/09  παράσταση στο Ηρώδειο “Έρωτες και θρήνοι γυναικών” από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, ματαιώνεται για δύο  λόγους που προσέβαλαν και υποτίμησαν το έργο του Ιδρύματος.

Ο πρώτος λόγος είναι η παρεμπόδιση της προετοιμασίας της παράστασης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με καταχρηστικές πρακτικές: άσκηση “ψυχολογικής βίας” στους συναδέλφους ηθοποιούς, απειλές, διαμαρτυρίες, διαπληκτισμούς, ψευδείς ισχυρισμούς ενάντια στους ανθρώπους της παραγωγής, καθώς τρεις ηθοποιοί αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση έργου, με συνέπεια να επέλθει η λύση της.

Παρόλο που αποζημιώθηκαν πλήρως, εκπρόσωποι του ΣΕΗ εισέβαλαν συστηματικά στον χώρο της προετοιμασίας της παράστασης, παρεμποδίζοντας τις πρόβες και ζητώντας αδικαιολόγητα να επαναπροσληφθούν τα συγκεκριμένα άτομα. Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι να καταστεί  αδύνατη η ολοκλήρωση της παραγωγής της παράστασης, με ζημιά  ανεπανόρθωτη, οικονομική και ηθική.

Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η αδυναμία του Ιδρύματος να καταβάλει το ποσό που απαίτησε, τελευταία στιγμή, το Φεστιβάλ Αθηνών, αθετώντας τη συμφωνία να παραχωρηθεί ατελώς το θέατρο,  όπως είχε αρχικά  συμφωνηθεί.

Η δωρεάν παραχώρηση είναι μία πρακτική που είχε υιοθετηθεί  και σε προηγούμενες συνεργασίες-παραστάσεις στο Ηρώδειο με το Φεστιβάλ Αθηνών, ως προσφορά για την επίτευξη του σπουδαίου κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος.

Επισημαίνουμε ότι τα έσοδα της παράστασης  θα διατεθούν  για την ενίσχυση του Ιδρύματος “Το Σπίτι του Ηθοποιού”.

Για αυτή την μοναδική παράσταση, συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης  Πάνος Αγγελόπουλος, ο συνθέτης  Δημήτρης Παπαδημητρίου, η   χορογράφος Έρση Πήττα και οι ηθοποιοί:  Άννα Φόνσου,  Άντζελα  Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη και ομάδα χορού 20 ατόμων.

Όλοι οι συντελεστές εργαστήκαν και εργάζονται  με αγάπη, σεβασμό, πάθος, αξιοπρέπεια, εθελοντισμό, προκειμένου να στηρίξουν το Ίδρυμα “Το Σπίτι του Ηθοποιού”, που προσφέρει σημαντικό έργο στη χώρα μας και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

 

Εκφράζουμε, λοιπόν, τη βαθιά μας λύπη που δεν μας επιτρέπεται, υπό από αυτές τις συνθήκες, να παρουσιάσουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο που προάγει και αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτισμού μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν το καιρό για την πραγματοποίηση της παράστασης αλλά και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε με αγάπη. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο μας και δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία  πρακτική προσβολής».

Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ: Απάντηση στην ανακοίνωση ματαίωσης της παράστασης

Η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση αναφορικά με την ανακοίνωση του Iδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» για τη ματαίωση της παράστασης.

Η ανακοίνωση

«Αναφορικά με την από 10.09.2018 ανακοίνωση του ιδρύματος “Το Σπίτι του Ηθοποιο” για τη ματαίωση της παράστασης “Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη”, η οποία θα πραγματοποιείτο στις 16.09.2018 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η Διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δηλώνει:

Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη ματαίωση της παράστασης “Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη”. Στηρίξαμε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια του Iδρύματος “Το Σπίτι του Ηθοποιού” και επιφυλάξαμε σ’ αυτό την πιο ευνοϊκή μεταχείριση. Η κα Φόνσου γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ματαιώθηκε η εκδήλωση. Περιμένουμε από την ίδια να αποκαταστήσει την αλήθεια και να άρει τις αιτιάσεις εις βάρος του Φεστιβάλ».

Ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η παράσταση «Έρωτες και Θρήνοι γυναικών», που ήταν προγραμματισμένη για τις 16/09 στο χώρο του Ηρωδείου, ματαιώνεται και ως εκ τούτου, μια σειρά συντελεστών μένουν απλήρωτοι και ένα καλλιτεχνικό έργο  ανολοκλήρωτο.

Το σωματείο μας, όπως έχει τονίσει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, από την πρώτη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης παραγωγής, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συναδέλφων, αντιπαλεύοντας  τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που πρότεινε η εργοδοσία, με γνώμονα πάντα το να πραγματοποιηθεί η παράσταση. Η  επιχείρηση προχώρησε σε συνδικαλιστικές διώξεις, απειλές και απολύσεις, και το σωματείο μας προχώρησε σε διάλογο με τους συναδέλφους και την εργοδοσία  στο έδαφος της υπεράσπισής των εργασιακών σχέσεων, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την πραγματοποίηση της παράστασης ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό μια άρτια θεατρική παράσταση.

Ωστόσο, κάθε προσπάθεια του σωματείου μας βρήκε τοίχο, βρήκε κι άλλες απειλές κι άλλες απολύσεις, κι άλλη τρομοκρατία, μέχρι και τη ματαίωση της παράστασης,  που ουσιαστικά αφήνει «ξεκρέμαστους» 40 και πλέον συντελεστές. Μια κατάσταση που αμαυρώνει το ίδιο το ίδρυμα  «Σπίτι του Ηθοποιού», το οποίο δεν μπορεί σαν θεσμός, υπέρμαχος των ηθοποιών, να εμπλέκεται σε τέτοιες πρακτικές που βρίσκουν έδαφος στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ,ιδιαίτερα στα χρόνια στης κρίσης, και που  η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της, διατηρεί και επεκτείνει.

Πρακτικές της συγκεκριμένης παραγωγής, που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένες και ούτε θα σταματήσουν να υπάρχουν όσο ο κλάδος μας  συνεχίζει να εργάζεται χωρίς κλαδική συλλογική σύμβαση, που να ανταποκρίνεται στα εργασιακά δικαιώματα του επαγγέλματός μας. Όσο δεν υπάρχει πάλη για τη συλλογική σύμβαση, τόσο οι εργοδότες θα επικαλούνται τη νομιμότητα της ωρομισθίας, τη νομιμότητα της αποζημίωσης, τη νομιμότητα των 170 ευρώ το μήνα, τη νομιμότητα των συμβάσεων έργου, τις απολύσεις, τις εξαναγκασμένες παραιτήσεις, τις απλήρωτες πρόβες και μια ατελείωτη λίστα παρόμοιων πρακτικών νόμιμων και νομοθετημένων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το επάγγελμά μας δεν μπορεί να περιφρουρηθεί, παρά μόνο με τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μια διεκδίκηση που ήδη έχει ξεκινήσει, ήδη έχει πάρει σάρκα και oστά βρίσκοντας την υποστήριξη του κλάδου, με κινητοποιήσεις, συζητήσεις αλλά και με την πραγματοποίηση κλαδικής απεργίας. Ξεκινά μια ακόμα θεατρική σεζόν και ήδη στο σωματείο φτάνουν δεκάδες καταγγελίες για απλήρωτες πρόβες για κατάπτυστα συμβόλαια, κτλ.

Είναι η ώρα να μπει ο κλάδος μπροστά και να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Διεκδικούμε:

Υπογραφή Κλαδική συλλογικής σύμβασης τώρα

Για τη συγκεκριμένη παραγωγή:

Ολική αποζημίωση όλων των συντελεστών της παράστασης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή