Θεσσαλονίκη: Μαζικές παράνομες μεταφορές προσφύγων και μεταναστών

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 17:22
UPD:17:23
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις για παράνομες μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, όπου συνήθως καταλήγουν τα δρομολόγια των διακινούμενων προσώπων που προηγουμένως εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου, πληρώνοντας αδρά στα κυκλώματα διακινητών.

Μόλις το τελευταίο 24ωρο, οι αστυνομικές Αρχές της πόλης συνέλαβαν τέσσερις αλλοδαπούς που εμπλέκονται σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις διακίνησης συνολικά 173 παράτυπων προσφύγων και μεταναστών, στην πλειονότητά τους προερχόμενων από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά κι από τη Σομαλία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Ιράν.

Από αυτές τις χώρες προέρχονταν και άλλοι 48 αλλοδαποί που εγκαταλείφθηκαν το πρωί από άγνωστους επί της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του κόμβου Λαγκαδά, έξω από τη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα υπό τον φόβο επικείμενου αστυνομικού ελέγχου. Μεταξύ αυτών, ήταν επτά ανήλικοι, ενώ κοντά στο σημείο εντοπισμού τους βρέθηκε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό, που εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους. Οι ίδιοι κατέθεσαν ότι κατέβαλαν το ποσό των 2.000 ευρώ ο καθένας, για το ταξίδι έως τη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, δύο ώρες αργότερα, στην εθνική οδό Αθηνών-Ευζώνων, μετά τον κόμβο του Αγίου Αθανασίου, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός Βούλγαρου υπηκόου, 41 ετών, με την κατηγορία ότι μετέφερε με φορτηγό συνολικά 117 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 114 πρόσφυγες από το Ιράκ. Η «ταρίφα», όπως κατέθεσαν οι διακινούμενοι, ήταν και σ' αυτή την περίπτωση 2.000 ευρώ ανά άτομο.

Η σύλληψη αυτή ήρθε να προστεθεί στις τρεις άλλες συλλήψεις που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Πρόκειται για δύο Αλγερινούς κι έναν Αιγύπτιο που οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Σύμφωνα με την αστυνομία, εμπλέκονται σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις διακίνησης. Η πρώτη αφορά στη μεταφορά 26 προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν σε φορτηγό το οποίο έπεσε σε αστυνομικό μπλόκο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος της αερογέφυρας της Σταυρούπολης, ενώ η δεύτερη τη μεταφορά 30 αλλοδαπών με φορτηγό που εντοπίστηκε εν κινήσει στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων Ανάληψης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κανείς από όλους αυτούς τους αλλοδαπούς δε διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παραμονή του στη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, όλοι οδηγούνται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές προκειμένου να καταγραφούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή