ΥΠΕΣ: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη μεταφορά των μαθητών

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 13:41
UPD:15:38
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ψηφίστηκε από το Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από και προς τα σχολεία τους, αλλά και η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκεκριμένα, για τη μεταφορά των μαθητών προβλέπει ότι:

  • Επεκτείνεται μέχρι τέλος του έτους (31.12.2018) η δυνατότητα της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών που προκήρυξαν διαγωνισμούς για τη μεταφορά μαθητών να αποφασίζει την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
  • Παρατείνεται, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30.06.2018, έως τις 31.12.2018, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες στους εκκρεμείς διαγωνισμούς και
  • Οι δαπάνες μεταφοράς που πραγματοποιούνται από την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 μέχρι τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταφοράς καταβάλλονται νόμιμα, εφόσον ο περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών και το ύψος της δαπάνης συμφωνεί με την απόφαση ανάθεσης της τοπικής Οικονομικής Επιτροπής.
  • Αντιμετωπίζεται το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με την πραγματοποίηση από τις περιφέρειες δαπανών σχετικών με τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων κατά το πρώτο εξάμηνο των ετών 2017 και 2018. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, σε ορισμένες περιπτώσεις οι δεσμεύσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει οι περιφέρειες δεν επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής δαπάνης που εντέλει χρειάστηκε. Δίνεται πλέον η δυνατότητα εκκαθάρισης και πληρωμής των εν λόγω (πρόσθετων) δαπανών σε βάρος των πιστώσεων των περιφερειών του τρέχοντος οικονομικού έτους.
  • Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν αναδρομικά από 30/6/2018.

Τέλος, με την τροπολογία (παρ. 2) διασφαλίζεται ότι και για το σχολικό έτος 2018-2019 θα καταβληθεί ομαλά και απρόσκοπτα η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, η μεταφορά των μαθητών είναι «κρίσιμο ζήτημα για τη ζωή των παιδιών και χιλιάδων οικογενειών και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τροπολογίες που επανέρχονται περιοδικά κάθε χρόνο, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ήδη υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο και προανήγγειλε διαβούλευση με τις περιφέρειες και τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών για δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή