Τραμπ: Χαμηλή δημοτικότητα, η οικονομία το δυνατό χαρτί του

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 09:43
UPD:09:44
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Γενικότερα, ποσοστό μόλις 36% των Αμερικανών ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, έναντι ποσοστού 42% τον Αύγουστο. Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων από 47% τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 31% σήμερα. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του 2018, που είχε καταγραφεί στο 35% μεταξύ των πολιτικά ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και καταγράφει νέο χαμηλό ποσοστό μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης του CNN, που πραγματοποιήθηκε από την SSRS.

Γενικότερα, ποσοστό μόλις 36% των Αμερικανών ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, έναντι ποσοστού 42% τον Αύγουστο. Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων από 47% τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 31% σήμερα. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του 2018, που είχε καταγραφεί στο 35% μεταξύ των πολιτικά ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Η οικονομία πάντως συνεχίζει να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Τραμπ, με το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών να φτάνει στο 49% (είναι το ίδιο όπως στις αρχές του καλοκαιριού). Ποσοστό 69% των ερωτηθέντων περιγράφει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ως καλή και το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό κατά το τελευταίο δίμηνο.

Επίσης το ποσοστό των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση που περιγράφει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ως «πολύ καλή» έχει αυξηθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο και βρίσκεται στο 26%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2000.

Επικριτικό άρθρο και βιβλίο Γούντγουορντ

Τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ μειώνονται μετά την δημοσίευση ενός ανώνυμου επικριτικού άρθρου στην εφημερίδα The New York Times, αλλά και τη δημοσίευση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ. Τόσο το άρθρο, όσο και το βιβλίο περιγράφουν έναν Λευκό Οίκο σε κατάσταση χάους, με τους αξιωματούχους και τους συμβούλους να προσπαθούν να εμποδίσουν την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών (58%) υποστηρίζει ότι ο ανώνυμος συγγραφέας του άρθρου θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του, ενώ ποσοστό 55% των ερωτηθέντων τονίζει πως είναι ανάρμοστο για έναν αξιωματούχο μιας αμερικανικής κυβέρνησης να εργάζεται κατά της πολιτικής ατζέντας την οποία και προωθεί ο πρόεδρος που τον διόρισε στη θέση που έχει.

Περίπου 8 στους 10 Ρεπουμπλικάνους θεωρούν ανάρμοστο για έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να στρέφεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ περίπου 50% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και περίπου το 1/3 των Δημοκρατικών χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την συμπεριφορά αυτή. Ποσοστό 85% των Ρεπουμπλικάνων, 55% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και 43% των Δημοκρατικών, υποστηρίζουν ότι ο συγγραφέας του ανώνυμου άρθρου θα πρέπει να αποκαλυφθεί.

Ποσοστό 13% των Αμερικανών εκτιμούν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης εργάζονται κατά του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τους τρόπους που περιγράφονται στην ανώνυμη δημοσίευση, ενώ ποσοστό 59% υποστηρίζει ότι τουλάχιστον μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ενεργούν με τρόπο που πλήττει την εφαρμογή της ατζέντας του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, ποσοστό μόλις 17% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά που περιγράφονται στο ανώνυμο άρθρο, όπως ισχυρίστηκε ο Λευκός Οίκος αντιδρώντας στην ανώνυμη δημοσίευση. Το ποσοστό αυτών που έχουν την ίδια άποψη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων αυξάνεται στο 27%.

«Δεν αρέσει»

Στην ερώτηση εάν τους αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ, ποσοστό 61% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, έναντι ποσοστού 55% που είχαν δώσει αρνητική απάντηση τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που ο πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει από τις απαντήσεις στην ερώτηση αυτή, από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχασε έδαφος και σε αρκετά στοιχεία αναφορικά με τον χαρακτήρα του.

Μεταξύ αυτών, η ηθική του. Μόλις ποσοστό 32% των Αμερικανών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως τίμιο κι άξιο της εμπιστοσύνης τους. Πρόκειται για τα χειρότερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε δημοσκόπηση του CNN, ως προς την διάσταση αυτή, της προσωπικότητας του προέδρου Τραμπ. Ένα αντίστοιχο ποσοστό 32% δηλώνει ότι αισθάνεται υπερήφανο που τον έχει πρόεδρο.

Το ποσοστό αυτό, έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Μάρτιο και είναι το χαμηλότερο από τότε, που ο Τραμπ ασκεί την προεδρία των ΗΠΑ.

Ποσοστό μόλις 30% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Τραμπ θα ενώσει τις ΗΠΑ και δεν θα τις διαιρέσει, αντανακλώντας το προηγούμενο χαμηλό ποσοστό που είχε καταγραφεί με τις απαντήσεις στην ερώτηση αυτή (Νοέμβριος 2017).

Επίσης ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σέβεται το κράτος δικαίου, ενώ το ποσοστό αυτό, παραμένει σταθερό, συγκρινόμενο με την καταγραφή του περασμένου Μαρτίου.

Παράλληλα, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έχει μειωθεί το ποσοστό των ερωτηθέντων που πίστευαν ότι ο πρόεδρος νοιάζονταν για τους απλούς ανθρώπους (από 42% σε 32%), ενώ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έχει μειωθεί και το ποσοστό όσων πίστευαν ότι ο Τραμπ μπορούσε να φέρει την αλλαγή που χρειάζονται οι ΗΠΑ (από 46% σε 36%).

Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του προέδρου Τραμπ και σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς, ποσοστό 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρόεδρος είναι λιγότερο ηθικός από την πλειοψηφία των πολιτικών στην Ουάσινγκτον, το 41% τον βλέπει ως πιο διεφθαρμένο, το 47% λιγότερο έξυπνο κι επίσης το 47% ως λιγότερο προσεγγίσιμο.

Από την άλλη μεριά, το 28% θεωρεί ότι πρόεδρος Τραμπ είναι πιο προσεγγίσιμος, το 27% πιο ηθικός ή λιγότερο διεφθαρμένος και το 22% περισσότερο έξυπνος.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την SSRS μεταξύ της 6ης και της 9ης Σεπτεμβρίου με τυχαίο δείγμα 1.003 ψηφοφόρων σε παναμερικανικό επίπεδο, μέσω συσκευών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Το περιθώριο στατιστικού λάθους υπολογίζεται στο +-3,8%.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή