Όλα όσα πρέπει να μάθετε για τις κεφαλαλγίες στις 12/9 στην Παλιά Βουλή

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 13:37
UPD:13:38
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μία σημαντική εκδήλωση που αφορά χιλιάδες κόσμου διοργανώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, κ. Δήμος Δημήτρης Μητσικώστας, Αν. Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, για την Κεφαλαλγία με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, γνωστών καλλιτεχνών και φυσικά επιστημόνων οι οποίοι θα αναλύσουν το θέμα εκτενώς.

Ημικρανία: 1η αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών

Η ημικρανία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τεριδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου.

Πλήθος μελετών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φέρει στη φαρέτρα των ειδικών νέες θεραπείες με μεθόδους σχεδόν διαστημικές. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιλογία της ημικρανιας και συσκευές νευ-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η αθροιστική Κεφαλαλγία.

Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.

Στις 12 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Η εκδήλωση η οποία γίνεται στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, θα λάβει χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 06 το απόγευμα.

Στόχος είναι με τις εκδηλώσεις αυτές και τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας να προβληθεί η ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της πολιτικής, των φαρμακευτικών εταιρειών, του επιστημονικού χώρου, των ασθενών, του Τύπου καθώς και ευρύ κοινό που θέλει να ενημερωθεί για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που “καταστρέφει” την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας υποστηρίζει την άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας νοσολογικής κατάστασης είναι η πρόληψη που επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση του πληθυσμού και για το λόγο αυτό τολμά αυτή την εκστρατεία.

Όσοι υποφέρουν από συχνές Κεφαλαλγίες πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΚ, κ. Μητσικώστας, «οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές, αλλά ημέρες ζωής». Και μπορούμε όλοι όπως λέει ο γιατρός να τις κερδίσουμε αυτές τι ημέρες επισκεπτόμενοι έναν ειδικό και ακολουθώντας

ειδική θεραπεία αντιμετώπισης των κεφαλαλγιών. Γιατί τελικά, το οφείλουμε και στον εαυτό μας και στην οικογένεια μας να είμαστε καλά, όπως σημειώνει ο κ. Μητσικώστας.

Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας

Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας http://www.kefalalgia.gr/index.php/el), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή