Βραζιλία: Πυρκαγιά «τεραστίων διαστάσεων» κατέστρεψε το Εθνικό Μουσείο

Εκφράζονται φόβοι ότι κάηκε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 17:58
UPD:17:59
A- A A+

Τεράστια πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο και εκφράζονται φόβοι ότι κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του, η οποία αποτελείτο από 20 εκατομμύρια και πλέον αντικείμενα -από αρχαιολογικά ευρήματα ως ιστορικά κειμήλια.

«Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα για τη Βραζιλία. Διακόσια χρόνια δουλειάς, έρευνας και γνώσης χάθηκαν», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ.

Το Μουσείο, που άνοιξε το 1818, συνδέεται με το ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, και διέθετε πολλές μεγάλες συλλογές, από αιγυπτιακά τεχνουργήματα ως ελληνορωμαϊκά κειμήλια και το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί ποτέ στη Βραζιλία, στη Μίνας Ζεράις.

Οι αρχές δεν είχαν κάνει καμιά εκτίμηση για τα αίτια της φωτιάς ως το βράδυ της Κυριακής, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε εάν υπάρχουν θύματα.

«Το Μουσείο είχε παραμεληθεί εδώ και χρόνια από πολλές κυβερνήσεις», κατήγγειλε ο υποδιευθυντής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, το βράδυ της Κυριακής.

«Δεν λάβαμε ποτέ τίποτα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο υποδιευθυντής του Μουσείου, Λουίς Ντουάρτε. «Πρόσφατα είχαμε οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την κρατική τράπεζα ανάπτυξης BNDES για μια μεγάλη επένδυση, που θα μας επέτρεπε την αποκατάσταση του παλατιού και  -τραγική ειρωνεία- σχεδιάζαμε την εγκατάσταση ενός νέου αντιπυρικού συστήματος».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή