Γαλλία: Παραίτηση-βόμβα του υπουργού Οικολογίας

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 10:58
UPD:15:03
REUTERS/Charles Platiau
A- A A+

Την απρόσμενη αποχώρησή του από τη γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Επισημαίνοντας ότι αισθανόταν «μόνος στον χειρισμό των περιβαλλοντικών προκλήσεων», ο Ιλό ανακοίνωσε την απόφασή του μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Ήταν μία απόφαση μεταξύ εμού και εμού», δήλωσε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε ενημερώσει ούτε τον Γάλλο πρόεδρο ούτε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του, ο Ιλό δήλωσε ότι αισθανόταν ότι «η οικολογία δεν ήταν από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει μόνο «μικρά βήματα».

EURONEWS

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιλό μίλησε με πολύ σεβασμό τόσο για τον Μακρόν όσο και τον Φιλίπ. «Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος ήταν πιστοί απέναντί μου τους τελευταίους αυτούς 14 μήνες», δήλωσε ο 63 ετών πρώην υπουργός.

«Ελπίζω ότι θα αξιοποιήσει τα μαθήματα της αποχώρησής μου. Ελπίζω ότι αυτή η κίνηση θα είναι χρήσιμη ώστε καθένας να αναρωτηθεί για τις ευθύνες του», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Μακρόν και όχι μόνο.

Η παραίτηση του Ιλό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης σχολιάστηκε το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί, ενώ εκπρόσωποι της γαλλικής αντιπολίτευσης δήλωσαν την κατανόησή τους για το «αίσθημα προδοσίας» από τον Μακρόν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή