Ιράν: Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 08:46
UPD:28/08/2018 08:22
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη κατήγγειλε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου «τον στραγγαλισμό» της οικονομίας της από την Ουάσιγκτον, η οποία επιδιώκει να βλάψει «σοβαρά» την ιρανική οικονομία επαναφέροντας ενισχυμένες αμερικανικές κυρώσεις.

Κατά την έναρξη των «εχθροπραξιών» στο πλαίσιο της διαδικασίας που άρχισε το Ιράν ενώπιον του ΔΔ για να ζητήσει την άρση των κυρώσεων, η ιρανική αντιπροσωπεία ζήτησε να εξετασθεί «κατεπειγόντως» η υπόθεση εξαιτίας των «δραματικών συνεπειών» στην οικονομία της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν δημοσίως μια πολιτική που έχει στόχο να βλάψει όσο το δυνατόν σοβαρότερα την ιρανική οικονομία, τους ιρανούς υπηκόους και τις ιρανικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε το μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας και νομικός σύμβουλος Μοχσέν Μοχεμπί.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν επίσημα δι’ αντιπροσώπου τους την Τρίτη, οι ακροαματικές διαδικασίες θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε έναν μήνα.

EURONEWS

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση, ότι η συμφωνία του 1955 είναι πλέον άκυρη και ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη ούτως ή άλλως δεν θα την παραβίαζαν ακόμη κι αν ίσχυε.

Από την πλευρά του το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί τη συμφωνία του 1955 ακόμη έγκυρη, μολονότι είχε υπογραφεί πολλά χρόνια πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που σήμανε τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 που είχαν υπογράψει έξι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει ξανά μονομερώς τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.

Μολονότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις κινήσεις αυτές του Τραμπ, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες σκοπεύουν να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις, προτιμώντας να χάσουν επενδύσεις στο Ιράν παρά να αντιμετωπίσουν αμερικανικές κυρώσεις ή να απολέσουν την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters-AFP

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή