Μέρκελ: Δεν τίθεται θέμα άμεσης ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 18:15
UPD:18:18
REUTERS/IRAKLI GEDENIDZE
A- A A+

Απομάκρυνε το ενδεχόμενο ταχείας ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «τα πράγματα έρχονται σταδιακά».

«Η θέση της Γερμανίας είναι ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι για το άμεσο μέλλον, τα πράγματα έρχονται σταδιακά» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν υποσχεθεί το 2008 στην πρώην σοβιετική δημοκρατία ότι μία ημέρα θα μπορούσε να γίνει και αυτή μέλος της συμμαχίας.

Στη συνέχεια η Γεωργία βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη διάρκεια ενός πολέμου αστραπή -διάρκειας δύο περίπου εβδομαδων-, ο οποίος έληξε με την αναγνώριση από την πλευρά της Μόσχας της ανεξαρτησίας των δύο φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών, της νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες είχαν αποσχισθεί από τη Γεωργία το 1992.

Σήμερα η Ρωσία διατηρεί μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στις δύο δημοκρατίες, με φανερή την ενόχληση της Τιφλίδας η οποία καταγγέλει τη Μόσχα για «κατοχή».

«Πρόκειται για μία κατοχή του 20% του εδάφους της Γεωργίας και αυτό είναι μία μεγάλη αδικία», δήλωσε η Μέρκελ στους φοιτητές. Σε μία μάλιστα συμβολική κίνηση επισκέφθηκε τα διοικητικά σύνορα με τη νότια Οσετία, όπου οι συνοριοφύλακες έχουν εγκαταστήσει συρματοπλέγματα.

Η Ρωσία από την πλευρά της, ανησυχώντας για την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Γεωργίας στη συμμαχία.

Σήμερα το βράδυ η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αρμενία και το Σάββατο το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να απευθύνει έκκληση «για μία ειρηνική λύση μέσω συναίνεσης» στη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Νοτίου Καυκάσου που φιλονικούν για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαγάγει επίσης συνομιλίες για ενεργειακά θέματα με την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα, ως πιθανή εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο που παραδίδεται στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή