«Σελήνη», το νέο μυθιστόρημα της Μαρίνας Πετροπούλου

Κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη
Κυριακή, 05 Αυγούστου 2018 09:15

«Σελήνη» τιτλοφορείται το νέο μυθιστόρημα της Μαρίνας Πετροπούλου, που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό  Οίκο Λιβάνη.

Με την εγκατάλειψη ενός βρέφους από τη μητέρα του, ξεκινά το μυθιστόρημα. Η Σελήνη γεννήθηκε μια νύχτα με πανσέληνο και σημαδεύτηκε με το όνομά της.

«Σαν ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του ’50, μια χειμωνιάτική νύχτα τόσα χρόνια μετά, η ζωή αποφάσισε να παίξει ξανά με την ασέληνη νύχτα, τα μαύρα σύννεφα, το κρύο και την ανταριασμένη ζωή μιας γυναίκας που, κρυμμένη πίσω από τις σκιές της φύσης και του φόβους της, οδηγούσε μηχανικά στον έναν και μοναδικό δρόμο της απόφασής της […] Κοίταξε τριγύρω και, σαν να διεκπεραίωνε κάτι σημαντικό, ακούμπησε με προσοχή το υφασμάτινο δέμα και το σακίδιο που κουβαλούσε στο χαλάκι της πόρτας, χτύπησε τρεις τέσσερις φορές έντονα το τζάμι και έφυγε τρέχοντας απ’ τον κήπο, απ’ τον δρόμο, απ’ τη μάντρα, ίσως κι απ’ το φεγγάρι, που κρυφοκοίταζε μέσα απ’ τα σύννεφα την αμαρτία. […] Το σακίδιο περιείχε ό,τι για την ώρα χρειαζόταν. Ένα πακέτο πάνες, μισό πακέτο μωρομάντιλα, ένα πλαστικό μπιμπερό, ένα κουτί γάλα σκόνη κι ένα μπουκάλι βαλεριάνα ήταν όλη κι όλη η προίκα της μικρής Σελήνης, που είχε έρθει στον κόσμο ανεπιθύμητη, γυμνή και εκ γενετής φτωχή από ελπίδα…».

Ο αναγνώστης παρακολουθεί στη συνέχεια, τόσο τη ζωή της Σελήνης, όσο και τη ζωή της μητέρας της, Δήμητρας.      
Τα παιδικά χρόνια της Σελήνης ήταν δύσκολα, γιατί χτίστηκαν με μίσος, αδικία και δίψα για δικαίωση.

Όταν κάποια στιγμή οι ζωές των δύο γυναικών συναντώνται, ξεκινά μια σειρά ανατροπών. Αμείλικτα ηθικά, υπαρξιακά ερωτήματα, ερωτήματα ζωής,  κάνουν καταιγιστικά την εμφάνισή τους –ποια είναι, τελικά, η αξία της αλήθειας; -«…Η αποκάλυψή της μερικές φορές φέρνει δυστυχία, ανατρέπει τάξεις πραγμάτων, διασύρει αθώους και στιγματίζει ζωές. Τι είναι προτιμότερο λοιπόν; Ένα καλά κρυμμένο μυστικό ή το μαύρο ποτάμι της αλήθειας, της σύγχυσης, της απογοήτευσης ή της σκληρής κοινωνικής τιμωρίας;».  Τι παίρνει τη θέση του μίσους όταν αυτό υποχωρεί;  Ποια είναι η δύναμη της κατανόησης, της συγχώρεσης, ποια θαύματα κάνει η αγάπη;

Αλήθειες και ψέματα, σωστά και λάθη μιας ζωής και ο θεός έρωτας μπλέκονται όλα και το αποτέλεσμα είναι μια βίαιη, αλλά και απαραίτητη όσο και καλοδεχούμενη, ωρίμανση για τις κεντρικές γυναικείες φιγούρες -«…Ένιωσε ευτυχισμένη. Η συνειδητοποίηση πως δεν είχε μίσος και κακία στην καρδιά τής άνοιξε τα μάτια σε έναν κόσμο που έβλεπε δύο πλευρές, δύο ματιές, και μόνη δικαιοσύνη εκείνη του Θεού, της τύχης, της μοίρας και του όποιου θετικού πιστεύω των ανθρώπων…».

Κάτω από το φως του μισοφέγγαρου, όλα τρεμοπαίζουν και απομένει μόνο μια αόρατη αλλά δυνατή κλωστή αγάπης που δένει τελικά τον ουρανό με τη γη και τον έρωτα στην καρδιά της Σελήνης.

Η συγγραφέας

Η Μαρίνα Πετροπούλου κατάγεται από τη Σπάρτη. Μεγάλωσε στα Γιάννενα και ήρθε στην Αθήνα δεκαεφτά χρονών. Σπούδασε σχέδιο και διακοσμητική στη σχολή Βακαλό και ασχολήθηκε με την κεραμική και τη ζωγραφική σε ιδιωτικά εργαστήρια. Επίσης ασχολήθηκε  με το εμπόριο, επάγγελμα που ασκεί μέχρι σήμερα. Το βιβλίο «Σελήνη», είναι το δέκατο έκτο μυθιστόρημά της που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή