Πρ. Παυλόπουλος: Αναδρομική συγγνώμη στον Κώστα Κρυστάλλη

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 18:07
UPD:18:10
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Μια αναδρομική συγγνώμη» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κώστα Κρυστάλλη στο Συρράκο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων «για όσα δεν έκανε η Πολιτεία τόσο όσο ο Κώστας Κρυστάλλης ήταν ζωντανός, όσο και μετά τον θάνατό του για να τιμηθεί το έργο του όπως του αρμόζει».

Όπως ειπε ο κ. Παυλόπουλος, «ευτυχώς το έργο του αναγνωρίζεται από εκείνους που πρέπει. Αλλά εύχομαι η Πολιτεία εφεξής να πράξει κι εκείνη το δικό της χρέος».

Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μία από τις πιο αγνές και χαρακτηριστικές μορφές στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

«Θύμισε στους Έλληνες της εποχής του, μέσα από το πλούσιο έργο του, την σημασία του Λαϊκού Πολιτισμού μας και την αξία της γλώσσας του λαού μας, της δημοτικής» είπε.

Η ψυχή μας είναι η Ιστορία μας, είναι η Γλώσσα μας και είναι ο Πολιτισμός μας. Αυτά τα τρία υπηρέτησε ο Κώστας Κρυστάλλης, ανέφερε εξάλλου ο κ. Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων.

«Να υπερασπισθούμε την Ιστορία μας, τη Γλώσσα μας και τον Πολιτισμό μας»

«Και αυτές τις ιερές μνήμες, στις δύσκολες στιγμές για τον τόπο, έχουμε κι εμείς χρέος να υπερασπισθούμε», υπογράμμισε και συνέχισε: «Να υπερασπισθούμε και την Ιστορία μας και την Γλώσσα μας και τον Πολιτισμό μας. Χάρις σ’ αυτά η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μεγάλη. Όχι από την έκτασή της ούτε από τον πληθυσμό της. Είναι αυτά που την κάνουν μεγάλη. Όπως και τον Κώστα Κρυστάλλη δεν τον έκαναν μεγάλο τα πολλά χρόνια ή το μεγάλο σε έκταση έργο. Ας θυμόμαστε αυτή την ποιοτική διαφορά. Αυτούς τους κρίσιμους καιρούς μας είναι εξαιρετικά χρήσιμο».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εκδήλωση που διοργάνωσε για το έργο του Κώστα Κρυστάλλη.

«Είναι ένα προσκύνημα γιατί ξέρουμε όλοι τι ανήκει σ’ αυτόν τον μεγάλο λογοτέχνη, τον μεγάλο Έλληνα. Έζησε λίγο μα απέδειξε ότι το να δικαιώσει κάποιος την παρουσία του επί γης δεν εξαρτάται από το πόσα χρόνια θα ζήσει. Σημασία έχει τι “σφραγίδα δωρεάς” του ανήκει» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε: 

«Για ανθρώπους όπως ο Κώστας Κρυστάλλης το μερίδιο αιωνιότητας που ανήκει στον καθένα δεν εξαρτάται ούτε από τον χρόνο ούτε από την ποσότητα. Είναι η ποιότητα και, κυρίως, το παράδειγμα που μας αφήνει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή