Φ. Κουβέλης: Δεν εκχωρούμε οτιδήποτε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 14:49
UPD:14:52
Δελτίο Τύπου
A- A A+

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

«Έχει έμψυχο και γενναίο στρατιωτικό προσωπικό από τον απλό οπλίτη μέχρι την ανώτατη ηγεσία. Με μια συγκεκριμένη, συγκροτημένη στρατιωτική δομή και κυρίως με το μεγάλο όπλο της πίστης και της αφοσίωσης στο καθήκον, στην ετοιμότητα και την εγρήγορση, στα ιδανικά αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

Μιλώντας από τα Τρίκαλα, όπου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης και θέλει να προάγεται η ειρήνη και η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

«Δεν διεκδικούμε, τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από αυτό που αποτελεί το εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως με σαφήνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο καταγράφεται στις διεθνείς συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε να προάγεται η ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατ’ ελάχιστον να εκχωρήσουμε οτιδήποτε από τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ο ΑΝΥΕΘΑ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «δεν υπήρξε από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας του κυρίου Ερντογάν καμία συγκεκριμένη δέσμευση, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας στελεχών» .

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

«Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που δεν συνέδεσε, άμεσα  τουλάχιστον, όπως έπραττε τις προηγούμενες φορές, την αποφυλάκιση και την επιστροφή τους στην πατρίδα με την παράδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι προσέφυγαν στη χώρα μας και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με το εθνικό μας Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις συστηματικές, τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να φιλοδοξούμε και να ελπίζουμε ότι τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη σύντομα θα επιστρέψουν στην πατρίδα», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα είχε τελειώσει το ζήτημα, εάν η Τουρκία δεν είχε εντάξει τη σύλληψη των δύο στελεχών στην κλιμακούμενη, από τη μεριά της, ένταση προς την Ελλάδα.

«Μια ένταση που θέλει να αναδεικνύει, με διακυμάνσεις βέβαια, όχι γιατί πιστεύει ότι μπορεί κάτι να πάρει από το Αιγαίο ή από του ελληνικούς αιθέρες αλλά  γιατί θέλει μέσα από αυτή την τακτική να διατηρεί ανοιχτό το πεδίο, έτσι ώστε να διεκδικήσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ», κατέληξε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή