Εξοργίζει τον Σαλβίνι η παρέμβαση Ματαρέλα στην υπόθεση πλοίου με μετανάστες

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 12:01
UPD:12:03
EPA/DANIEL KOPATSCH
A- A A+

Στην ιταλική πολιτική για να τερματίσει μια υποβόσκουσα διένεξη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με ένα πλοίο που μεταφέρει μετανάστες, παρενέβη ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προκαλώντας τον θυμό του δεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ματαρέλα επικοινώνησε αργά την Πέμπτη το βράδυ με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την τύχη των 67 μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα, μεταφέρθηκαν σε λιμάνι της Σικελίας και ο Σαλβίνι είχε αρνηθεί να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν.

Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Τράπανι με την έγκριση του υπουργού Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, όμως ο Σαλβίνι έδωσε εντολή να μη βγει κανείς από το πλοίο μέχρι να ερευνηθεί η βίαιη συμπεριφορά που φέρονται να επέδειξαν μερικοί από τους μετανάστες.

Ο Τονινέλι προέρχεται από το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ο Σαλβίνι ηγείται του κυβερνητικού εταίρου του, της δεξιάς και αντιμεταναστευτικής Λέγκα.

Αφού δέχθηκε το τηλεφώνημα του Ματαρέλα, ο Κόντε, ακαδημαϊκός που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, έδωσε εντολή να επιτραπεί στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το πλοίο. Ο Σαλβίνι δήλωσε πως πληροφορήθηκε την κίνηση του προέδρου με «λύπη και κατάπληξη».

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Σαλβίνι και τον Ματαρέλα είναι τεταμένες. Ο Ιταλός πρόεδρος έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο και επεμβαίνει στην πολιτική μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Μετά τις εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία, ο Ματαρέλα απέρριψε το αίτημα του Σαλβίνι να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε να υπερασπιστεί τη Λέγκα, αφού δικαστήριο έδωσε εντολή να κατασχεθούν κεφάλαια του κόμματος σχετικά με μια υπόθεση διαφθοράς.

Ο Σαλβίνι έγραψε σήμερα στο Twitter πως δεν θα αφήσει την υπόθεση του πλοίου με τους μετανάστες και χρησιμοποίησε κεφαλαία για να υπογραμμίσει πως κάποιος «πρέπει να πληρώσει» αν οι μετανάστες είχαν βίαιη συμπεριφορά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή