Ξαναφουντώνουν τα σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο

Δύο τροπολογίες από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 07:11
UPD:07:12
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Νερό στον μύλο της εκλογολογίας και της πολιτικής αστάθειας έριξαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν δύο τροπολογίες, μέσα σε δύο ημέρες, για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να ελέγξει και να σταματήσει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -κατά την πλειονότητά τους προεδρικοί- κατατέθηκε με εντολή Μαξίμου που έκανε δεκτή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, παρά τη διαφωνία του, καθώς είναι εκείνος που προωθούσε την πεντάμηνη παράταση της θητείας περιφερειαρχών και δημάρχων και εκλογές στην αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο, αντί του Μαΐου του 2019.  

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο προσκήνιο και μάλιστα με δυναμικό τρόπο σενάρια περί τριπλών εκλογών (αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών και εθνικών) τον Μάιο του 2019, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει τον ψηφισμένο νόμο, βάσει του οποίου οι κάλπες για τους νέους περιφερειάρχες και τους νέους δημάρχους θα στήνονταν στα μέσα Οκτωβρίου του 2019. Έχει δε ενδιαφέρον, καθώς δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί οι πραγματικοί λόγοι, γιατί οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν την πρώτη τροπολογία με δεύτερη.

Στην πρώτη τροπολογία οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τη μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στον μήνα Μάιο του ίδιου χρόνου και ειδικότερα οι ευρωεκλογές, που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στις 26 Μαΐου, να συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των εκλογών για δήμους και περιφέρειες. Έπειτα από λίγες ώρες, από το βράδυ της Τρίτης στο πρωί της Τετάρτης, οι δεκαέξι βουλευτές κατέθεσαν νέα τροπολογία με την οποία πρότειναν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικές - περιφερειακές) ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και όχι με τον δεύτερο γύρο, όπως είχαν αρχικά προτείνει.

Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν έχουν εξηγηθεί πολιτικά, πέραν κάποιων πληροφοριών που προέρχονται από την κυβέρνηση ότι η αλλαγή έγινε για να αντιμετωπιστεί η απειλή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, ειδικά για την πεντάμηνη παράταση της θητείας των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων και τη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, όπως διαβεβαίωνε δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.  

Το πολιτικό ζήτημα ωστόσο παραμένει και αφορά το σενάριο να στηθούν τριπλές κάλπες (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), σε δύο Κυριακές 19 και 26 Μαΐου 2019, το οποίο είναι ισχυρό και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο δεν ανακόπτουν την πορεία του, όπως και δεν παρεμβαίνουν στο κλίμα ρευστότητας και εκλογολογίας που επικρατεί. Είναι δε ενδεικτικό ότι η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση διακινεί σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, επειδή θέλει να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση με εκλογές το φθινόπωρο!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι, επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και, όπως γνωρίζετε, η τετραετία λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019».

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στον Real fm σημείωσε: «Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, τότε εξαντλείται η τετραετία, και κανείς δεν χρειάζεται να τα μπλέκει. Οι προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές διαψεύστηκαν ήδη».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή