Σκηνική ακτινογραφία της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου

«Ελλάς Μονάχου» στην Πειραιώς 260, από 10 έως 12 Ιουλίου
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 11:20
A- A A+

Συνεχίζοντας τη θεατρική τους έρευνα πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης σήμερα, οι σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζουν την παράσταση «Ελλάς Μονάχου», στην Πειραιώς 260, από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Εστιάζοντας στην ελληνική κοινότητα του Μονάχου, η παράσταση θεματοποιεί σκηνικά τη συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και επιχειρεί μια ακτινογραφία των αξιών και των κανόνων που διέπουν το εργασιακό τοπίο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Πρόκειται για μία παραγωγή του θεάτρου Kammerspiele του Μονάχου. Το κείμενο θα προκύψει μέσα από συνεντεύξεις με πραγματικά πρόσωπα και μετά από επιτόπια έρευνα.

Σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης

Οι σκηνοθέτες της παράστασης σημειώνουν: «Σε καμία άλλη γερμανική πόλη δεν ζουν τόσοι πολλοί Έλληνες, όσο στο Μόναχο. Πολλοί πήγαν εκεί τη δεκαετία του ’60 ως εργάτες «Gastarbeiter» ή ως πολιτικοί πρόσφυγες, για να γλιτώσουν από τις διώξεις της στρατιωτικής δικτατορίας. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία αυξήθηκε ξανά.

Οι περισσότεροι ανήκουν στη γενιά των εργαζόμενων φτωχών (working poor). Νέοι ειδικευμένοι εργάτες και επιστήμονες, γυναίκες και άνδρες, που καλούνται να επιβιώσουν με κακοπληρωμένες δουλειές, αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη μεγαλούπολη της Βαυαρίας. Μήπως, όμως, αυτό που, για την Ελλάδα, αποτελεί τη νέα θλιβερή κανονικότητα είναι ο κανόνας για πολλούς και στο Μόναχο;

Προσπαθώντας να διαπεράσει τα προ και τα μετά την κρίση στερεότυπα, η παράσταση ερευνά την ποικιλόμορφη ελληνική κοινότητα του Μονάχου και αφηγείται στη σκηνή την ιστορία της. Συμμετέχουν πολίτες του Μονάχου από την Ελλάδα.

Ταυτισμένοι με το θέατρο - ντοκουμέντο στην Ελλάδα

Το σκηνοθετικό δίδυμο Αζά - Τσινικόρη έχει ταυτιστεί με το θέατρο - ντοκουμέντο στην Ελλάδα. Το 2010, συνεργάστηκαν, στο Ηρώδειο, με τους Rimini Protokoll, για την εμβληματική παράσταση «Ο Προμηθέας στην Αθήνα», που υπήρξε καθοριστική για την πορεία τους. Την επόμενη χρονιά, επανήλθαν, παρουσιάζοντας το «Ταξίδι με τρένο», στο Μέγαρο του ΟΣΕ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, και συνέχισαν με πολλές άλλες παραστάσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία -μεταξύ αυτών η «Καθαρή πόλη» (παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση), μια από τις πιο πολυταξιδεμένες ελληνικές θεατρικές παραγωγές των τελευταίων 30 ετών. Από το 2015, έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής - 1 του Εθνικού Θεάτρου.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο - σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς - Πρόδρομος Τσινικόρης, δραματουργία: Christine Milz, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Στρούλια, μουσική: Πάνος Μανουηλίδης, παραγωγή: Münchner Kammerspiele, συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Συμμετέχουν: Πρόδρομος Τσινικόρης και οι Έλληνες πολίτες του Μονάχου: Άγγελος Γεωργιάδης, Βαλάντης Μπεΐνογλου, Κατερίνα Σόφτση.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 - Χώρος Ε: Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: 10 έως 20 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος  Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή