Αμφιλεγόμενος νόμος προστασίας copyright απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 19:20
UPD:19:29
SHUTTERSTOCK

Μία αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του νόμου προστασίας copyright της ΕΕ, η οποία είχε πυροδοτήσει έντονο διάλογο και αντιπαράθεση μεταξύ «κολοσσών» του χώρου του Διαδικτύου απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει το BBC, οι κανόνες που προτείνονταν θα απέδιδαν μεγαλύτερη ευθύνη στις ιστοσελίδες όσον αφορά στην παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, και θα ανάγκαζαν πλατφόρμες να πληρώνουν για να παρέχουν link σε ειδήσεις. Υπέρ αυτών των αλλαγών τάχθηκαν μεγάλα ονόματα του χώρου της μουσικής, υποστηρίζοντας ότι οι ιστοσελίδες εκμεταλλεύονταν τη δουλειά τους, ωστόσο οι πολέμιοι του συγκεκριμένου νόμου υποστήριζαν πως με αυτόν τον τρόπο θα καταπνίγονταν η ελευθερία και η δημιουργικότητα στο Ίντερνετ.

Η αναθεώρηση αυτή είχε ως σκοπό να «συγχρονίσει» τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ με την ψηφιακή εποχή, ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ιστοσελίδες, και ζωηρό διάλογο μέχρι την απόρριψή του με 318-278 στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη.

Η προτεινόμενη νομοθεσία, γνωστή ως Copyright Directive, ήταν μια απόπειρα της ΕΕ να εκσυγχρονίσει τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας της, αλλά περιελάμβανε δύο εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σημεία. Το πρώτο ήταν το Άρθρο 11, το οποίο είχε σκοπό να προστατεύει εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ από «κολοσσούς» του Ίντερνετ σαν τη Google και το Facebook, που χρησιμοποιούν το υλικό τους χωρίς να πληρώνουν. Ωστόσο, οι πολέμιοί του το χαρακτήρισαν «φόρο στα links», υποστηρίζοντας πως θα επέφερε προβλήματα με αποσπάσματα προτάσεων που χρησιμοποιούνται για να παρέχεται ενεργό link σε άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Το άλλο αμφιλεγόμενο άρθρο ήταν το 13, το οποίο απέδιδε μεγαλύτερες ευθύνες στις ιστοσελίδες ως προς την εφαρμογή των νόμων copyright- κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε πλατφόρμα επέτρεπε στους χρήστες της να ανεβάζουν κείμενο, εικόνες, ήχους ή κομμάτια κώδικα, θα χρειαζόταν έναν τρόπο αξιολόγησης και «φιλτραρίσματος» του υλικού που ανεβαίνει. Ο πιο κοινός τρόπος για αυτό είναι η χρήση αυτόματου συστήματος copyright, τα οποία όμως είναι εξαιρετικά ακριβά- ενδεικτικά, αυτό που χρησιμοποιεί το YouTube κόστισε 60 εκατ. δολάρια. Επίσης, υπήρχαν φόβοι ότι αυτά τα φίλτρα θα εξαφάνιζαν πρακτικά πράγματα όπως τα memes στο Ίντερνετ, τα remixes και γενικά οτιδήποτε χρησιμοποιεί copyrighted υλικό.

Μεταξύ των μουσικών που τάχθηκαν υπέρ του νόμου ήταν οι Πολ Μακάρτνεϊ, Άννι Λένοξ, Πλάθιντο Ντομίνγκο και Ντέιβιντ Γκουέτα (συνολικά 1.300 μουσικοί) - ωστόσο η στήριξή τους δεν ήταν αρκετή για να πείσει όσους ευρωβουλευτές χρειάζονταν για να περάσει.

Οι μουσικοί ζητούν την επιβολή νόμων που θα αναγκάζουν ιστοσελίδες όπως το YouTube και το Facebook να χρησιμοποιούν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες τους να ανεβάζουν παράνομα τη μουσική τους- τονίζοντας ότι οι μουσικοί έτσι χάνουν χρήματα, ενώ οι ιστοσελίδες αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη δουλειά τους.

 

Προτεινόμενα για εσάς