ΟΑΣΕ για Τουρκία: Κριτική για άνιση αντιμετώπιση των υποψηφίων, εύσημα για υψηλή συμμετοχή των πολιτών

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 15:58
UPD:15:59
REUTERS/OSMAN ORSAL
A- A A+

Οξεία κριτική για τους όρους, με τους οποίους εξελίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, ασκεί ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για πλήγμα σε θεμελιώδεις ελευθερίες και αδικαιολόγητα ευνοϊκή μεταχείριση στα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο του προέδρου Ερντογάν και του κόμματός του. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΑΣΕ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν ίσες ευκαιρίες στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης κατά την προεκλογική εκστρατεία, ενώ το ίδιο συνέβη και στα μέσα ενημέρωσης. «Οι περιορισμοί που είδαμε σε θεμελιώδεις ελευθερίες επέδρασαν σ' αυτές τις εκλογές. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα άρει αυτούς τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν»  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινάσιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία.

Στην προκαταρκτική έκθεσή τους, που αναγνώσθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, οι παρατηρητές της κοινής αποστολής του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνουν πάντως πως, «παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό.

Επιπλέον οι δύο οργανισμοί αποδίδουν τα εύσημα στους Τούρκους πολίτες για την υψηλή συμμετοχή τους στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής τους στις δημοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 87%.

ΠΗΓΗ: Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή