Ε.Ε.: Ασκήσεις ισορροπίας με το «βλέμμα» στα Δυτικά Βαλκάνια

Επιφυλακτικές Γαλλία και Ολλανδία για ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην Ε.Ε. - Μογκερίνι: Να αναγνωριστεί η πρόοδος
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 13:22
UPD:13:30
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Επιφυλακτικά αντιμετωπίζουν Γαλλία και Ολλανδία τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, τη στιγμή που η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσει την πρόοδο στα Δυτικά Βαλκάνια λαμβάνοντας «τη σωστή απόφαση».

Έχοντας στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ ελπίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί και εν συνεχεία οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. να ανάψουν «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της Ε.Ε., αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, άποψη που διατηρεί ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Άλλοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, σημειώνουν ότι βασική ανησυχία του Μακρόν είναι το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως έχει εκφράσει φόβους για άνοδο της ακροδεξιάς.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωμάτες τους οποίους επίσης επικαλείται το Reuters, Γαλλία και Ολλανδία έστειλαν σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έγγραφο τον Μάιο στο οποίο επισημαίνουν την απουσία δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως βασικούς λόγους για τους οποίους Αλβανία και ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Αν και η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της Ε.Ε. για γεωπολιτικούς λόγους και για να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Στην ίδια κατεύθυνση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει αύριο Τρίτη στο Λουξεμβούργο, να λάβει «τη σωστή απόφαση» σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. «Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και αναμένω τα κράτη - μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση». «Τώρα, τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν από την Ε.Ε. να φανεί συνεπής και να κάνει αυτό που πρέπει», συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε λόγο για «εντυπωσιακή» πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην υπογραφή της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ , στην οποία η ίδια ήταν παρούσα και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή