Μακρόν: Η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν στο μεταναστευτικό

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 17:19
UPD:18:19
REUTERS/YVES HERMAN

Η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών, καθώς είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, ως απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης για τη γαλλική θέση. «Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε, μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα», αλλά και «ανθρωπιά».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στη σύνοδο για το προσφυγικό, δήλωσε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση, που θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό.

Σύμφωνα με τον κ. Κόντε, «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος».

Με την πρότασή της η Ρώμη ζητεί «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Παράλληλα, ζητεί τη δημιουργία κέντρων στη Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου θα εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.

EURONEWS

Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα, η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ' αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου» ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.

Η ιταλική πρόταση, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, ξεπερνά οριστικά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος αντιμετώπιζε το θέμα με την λογική κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν» δήλωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία χότσποτ και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη» επισήμανε ο βέλγος πρωθυπουργός.

«Αυτή η συνάντηση δεν έχει σκοπό τη διάσωση μιας καγκελαρίου, αλλά την εύρεση κοινών λύσεων σε ένα πρόβλημα που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό» δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

Τέλος, ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σ' αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση» που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση έντοπίζονται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή