Πέθανε ο συγγραφέας και νομικός Μάκης Τρικούκης

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 04:25
UPD:19/06/2018 14:13

Ο νομικός, συγγραφέας και φυσιογνωμία των τεχνών και της Αριστεράς Μάκης Τρικούκης, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια.

Γεννήθηκε το 1940 στην Κοζάνη αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά και ιταλική φιλολογία. Μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ και πρωτοπόρος στους αγώνες του 1-1-4 της γενιάς του, μεσούσης της χούντας (1972) εξέδιδε στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό κριτικής «Εξάντας».

Το 1985 εξέδωσε τη μελέτη «Πολιτική και φιλοσοφία στον Γκράμσι». Το 1989 μετείχε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στην κυβέρνηση συνεργασίας. Συνέχισε πάντα τη μαχόμενη δικηγορία, στελέχωσε τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης» (του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), και διετέλεσε από το 2008 -2012 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ .

Εξέδωσε σειρά βιβλίων («Πολιτική και φιλοσοφία στον Γκράμσι» 1985-Εξάντας, «Τα παράδοξα στην ομηρική Οδύσσεια», 1999 Καστανιώτης, «Η ταπείνωση του θριαμβευτή», 2006 - Ελληνικά Γράμματα), και συμμετείχε σε συλλογικά έργα. Είχε δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε διάφορα περιοδικά και για ένα διάστημα επιφυλλίδες στην εφημερίδα «Τα Νέα» (στη δεκαετία του ‘80 και ‘90).

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στα κοιμητήρια της Θέρμης.

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Ο θάνατος του Μάκη Τρικούκη αποτελεί μια σημαντική απώλεια για την πολιτιστική ζωή της χώρας. Ο Μάκης Τρικούκης υπήρξε συνεπής αγωνιστής για τη δημοκρατία, την περίοδο του 1-1-4 και αργότερα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μαχόμενος δικηγόρος, συγγραφέας και θεωρητικός του Γκράμσι, εξέφρασε το ανήσυχο πνεύμα του μέσα από την αρθρογραφία, τις μελέτες και τα βιβλία του ενώ υπήρξε γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού το 1989 και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ κατά την τριετία 2010-2013. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή