Πρόεδρος Βουλγαρίας: «Ναι» στη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αλλά και εγγυήσεις από τα Σκόπια

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 22:34
UPD:22:54
REUTERS/MARKO DJURICA

Τη στήριξη της χώρας του στη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, με τη Σόφια ωστόσο να ζητεί από τα Σκόπια επιπρόσθετες εγγυήσεις μέσω συνθήκης ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, επεσήμανε ότι η Βουλγαρία αποδέχεται τη συμφωνία, ειδικά επειδή θα απομακρύνει τα εμπόδια για την πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ράντεφ κάλεσε τον κ. Ιβάνοφ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της χώρας.

Αναφερόμενος στη θέση της Βουλγαρίας στο θέμα, είπε ότι, όπως και η Ελλάδα, η χώρα του θέλει να εξομαλύνει τις ιστορικές διαφορές της με την ΠΓΔΜ και για τον σκοπό αυτό της ζητεί «εγγυήσεις».

«Η Βουλγαρία είναι σε θέση να ζητήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις. Πρέπει να εμποδίσουμε κάθε παρέμβαση της ΠΓΔΜ ή κάθε στήριξή της στο έδαφός μας σε οργανώσεις που αντίκεινται στο σύνταγμά μας», επέμεινε ο κ. Ράντεφ.

Η Σόφια ζητεί από τα Σκόπια να της εγγυηθούν μέσω συνθήκης ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας. «Η γεωγραφία μας επιβάλει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

 «Το νέο όνομα που προτείνεται, το “Βόρεια Μακεδονία”, αφορά γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται τόσο νοτιοδυτικά της Σόφιας όσο και δυτικά του Πιρίν. Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των ειλημμένων υποχρεώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή