«Αρχαίον - Νέον» στο λιγοστό φως της νύχτας

Έκθεση φωτογραφίας της Ζέττας Αντσακλή στο Ζάππειο Μέγαρο, με ελεύθερη είσοδο
Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 10:15

Neon Olympic circles.

Απόκοσμες και πρωτότυπες εικόνες σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων, στις οποίες συναντώνται δύο διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου: το παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζει για πρώτη φορά  στο ευρύ κοινό η φωτογράφος Ζέττα Αντσακλή, στην έκθεση «Αρχαίον - Νέον», η οποία εγκαινιάζεται στο Ζάππειο Μέγαρο (λεωφ. Βασ. Όλγας), τη  Δευτέρα 11 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Σε επιμέλεια της Δρς Ιστορίας της Τέχνης Τατιάνας Σπινάρη - Πολλάλη και σε διοργάνωση και συντονισμό της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μιγάδη, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο, και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο - Ελπίδα.

Νeon archetypal theatre gates.

Συνοδευόμενη από κείμενο της ιστορικού Τέχνης Κλέας Σουγιουλτζόγλου, η έκθεση περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό σύνολο 14 συνθέσεων, οι οποίες απεικονίζουν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που φωτογραφήθηκαν στο λιγοστό φως της νύχτας.

Δήλος. Δελφοί. Επίδαυρος. Ολυμπία. Τόποι στενά συνδεδεμένοι με το παρελθόν, οι οποίοι αναδεικνύουν την εμβληματική τους παρουσία ακόμη και κάτω από τον νυχτερινό ουρανό. Γεωμετρικά σχήματα από νέον δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους δίπλα στα  κορυφαία αυτά μνημεία και δημιουργούν εστίες φωτός.

Neon column hologram.

Γλυπτά από λευκό νέον πλάστηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η αυστηρά γεωμετρική φόρμα τους γεννήθηκε από την αρχιτεκτονική του κάθε καρέ κι όχι του ίδιου του μνημείου. Η ψηφιακή τεχνολογία στάθηκε αρωγός, ώστε αυτή η συνάντηση να καταστεί εφικτή. Και τα δίπολα που θέλησε να δημιουργήσει η Ζέττα Αντσακλή ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το φως και το σκοτάδι, το διαχρονικό μάρμαρο και το σύγχρονο και χρηστικό νέον, να συνυπάρξουν, αλλά και να συνδιαλεχθούν μέσα στο ίδιο, μεγάλης κλίμακας κάδρο (110Χ150 εκ.), θέτοντας ζητήματα εθνικής και πολιτισμικής  ταυτότητας.

Ζέττα Αντσακλή.

«Αν και βρίσκεται δίπλα μας, την προσπερνάμε»

Η Ζέττα Αντσακλή εξηγεί για τη νέα της αυτή δουλειά, με την οποία ασχολείται την τελευταία τριετία: «Με ενδιαφέρει να απεικονίσω τη συνομιλία του παλιού με το καινούριο και να αναδείξω πώς το νέο (οι γλυπτικές δημιουργίες από νέον) δανείζεται από τη σοφία του παρελθόντος. Θα ήθελα τα έργα μου να γίνουν αφορμή, ώστε ο θεατής να στρέψει το βλέμμα του στην πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία, αν και βρίσκεται δίπλα μας, την προσπερνάμε, παρασυρμένοι από τα ζητήματα της καθημερινότητας. Στόχος μου είναι να προσφέρω μια διαφορετική οπτική προσέγγιση για τα μνημεία μας. Να μεταδώσω μια έκπληξη, ένα ξάφνιασμα».

Neon Delian light.

Με σχεδόν μυστικιστικούς όρους

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, επισημαίνει στο κείμενο, με το οποίο πλαισιώνεται η έκθεση: «Η Ζέττα Αντσακλή αποζητά το πνευματικό ή το υπερβατικό στοιχείο. Αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της φωτογραφίας με σχεδόν μυστικιστικούς όρους. Οι φωτογραφίες της απομακρύνονται από το αρχαιολογικό τοπίο - ντοκουμέντο και συναντούν εννοιολογικούς τόπους, οι οποίοι προσκαλούν τον θεατή σε μια ανάγνωση με πολλά επίπεδα ερμηνείας».

Πληροφορίες

Ζάππειο Μέγαρο - Αίθουσα 106: λεωφ. Βασ. Όλγας -  Αθήνα, τηλ.: 210 3223509. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 8.00 - 20.00.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή