Χτίζουν γέφυρες Μαδρίτη- Καταλονία;

Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018 16:58
UPD:17:01
REUTERS/POOL

«Πρωθυπουργέ Πέδρο Σάντσεθ, ας μιλήσουμε, ας φροντίσουμε το πρόβλημα, ας πάρουμε τα ρίσκα, εσείς και εγώ» δήλωσε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα.

A- A A+

Στο τραπέζι του διαλόγου καλεί ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, η κυβέρνηση του οποίου ορκίστηκε σήμερα στη Βαρκελώνη, το νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.  Οι εξελίξεις στην Ισπανία είναι ραγδαίες και για κάποιους γεννούν ελπίδες ότι θα χτίσουν γέφυρες ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Καταλονία. 

«Πρωθυπουργέ Πέδρο Σάντσεθ, ας μιλήσουμε, ας φροντίσουμε το πρόβλημα, ας πάρουμε τα ρίσκα, εσείς και εγώ» δήλωσε, λίγο μετά την ορκωμοσία  του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη. «Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε μέρα παραπάνω» διεμήνυσε. 

Ο αρχηγός του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) παρότι επέκρινε την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας,  έχει υποσχεθεί να «χτίσει γέφυρες»  με τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας. Από την πλευρά του ο Κιμ Τόρα είναι μέλος της σκληρής πτέρυγας του κινήματός του και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν. Παρόλα αυτά επιζητεί τον διάλογο. .

Η βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας ήταν χωρίς κυβέρνηση εδώ και σχεδόν επτά μήνες αφότου είχε τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης μετά την απόπειρα απόσχισης. Οι αυτονομιστές κέρδισαν τον Δεκέμβριο τις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη λαμβάνοντας το 47,5% των ψήφων. Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος περιμένει στη Γερμανία να δει εάν θα εκδοθεί στην Ισπανία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία και όρισε διάδοχό του τον Τόρα, νεόκοπο πολιτικό, προερχόμενο από τη σκληρή πτέρυγα των αυτονομιστών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP,  Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή