Εννέα αφρικανικές πόλεις δεσμεύθηκαν για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα ως το 2050

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 00:43
REUTERS/Daniel Munoz

Εννέα μεγάλες πόλεις σε όλη την Αφρική, μια ήπειρο ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα ώστε να επιτύχουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Οι πόλεις, πολλές από τις οποίες είναι πρωτεύουσες κρατών, έχουν ως στόχο να μεταβούν σε οικονομίες μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.

Οι μεταφορές, η διαχείριση των αποβλήτων και η παραγωγή ενέργειας είναι μερικοί από τους κύριους τομείς που οι αφρικανικές πόλεις στοχεύουν για τη μείωση των εκπομπών. Κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την επίτευξη αυτών των στόχων, σύμφωνα με το Reuters. Σε μια πρόσφατη συνάντηση αστικού κλιματικού σχεδιασμού του C40, ενός δικτύου πόλεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στο οποίο μέλος είναι και η Αθήνα, ο Μοχάμεντ Αντζέι Σογουά, δήμαρχος της Άκκρα, πρωτεύουσας της Γκάνας, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνέπειες του τι θα συμβεί αν δεν ενεργήσουμε τώρα».

Άλλες αφρικανικές πόλεις που συμμετέχουν στην κλιματική δέσμευση με την Άκκρα είναι το Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας, η Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, το Λάγος της Νιγηρίας, το Ντακάρ της Σενεγάλης και οι Ντούρμπαν, Τσγουάνε, Γιοχάνεσμπουργκ και Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Ο εκτελεστικός διευθυντής του C40, Μαρκ Γουώτς δήλωσε ότι αναμένει ότι το Ναϊρόμπι της Κένυας και το Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού σύντομα θα υποβάλουν σχέδια συμμετοχής.

Το έργο αυτών των πόλεων δεν θα είναι εύκολο, καθώς σύμφωνα με το Reuters και την Παγκόσμια Τράπεζα, από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις σε όλο τον κόσμο με τις χαμηλότερες εκπομπές, μόνο μία, το Γιοχάνεσμπουργκ, βρίσκεται σήμερα στην Αφρική. Εξάλλου, κάθε τομέας, όπως η γεωργία, η ενέργεια, και οι μεταφορές απαιτεί κεφάλαια για την ενθάρρυνση χρήσης ανανεώσιμων πηγών αντί των ορυκτών καυσίμων, και την πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαμένει σε πόλεις μέχρι το 2050, και η Αφρική θα αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού μέχρι το 2050.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή