Τουσκ: Μόνο μέλλον για τα Δ. Βαλκάνια η Ε.Ε.

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 18:26
UPD:18/05/2018 08:35
REUTERS/STOYAN NENOV

Δεν βλέπω κανένα άλλο μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία εναλλακτική λύση, κανένα σχέδιο Β, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. - χώρων των Δ. Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην κοινότητά μας», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες , σε διαβούλευση με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπέγραψαν στη Σόφια κοινή δήλωση 17 σημείων, στην οποία η Ε.Ε. δεσμεύεται να στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική ένταξής τους σε αυτήν.

Σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ομόφωνα πως η ΕΕ θα παραμείνει στη συμφωνία, όσο παραμένει και το Ιράν σε αυτήν και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει τα μέσα να αντιδράσει σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντά της.

EURONEWS

«Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει από την Παρασκευή κιόλας να τροποποιεί το καταστατικό αποκλεισμού για να συμπεριλάβει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Σκοπός, είπε είναι εφαρμοστεί πριν από την έναρξη των κυρώσεων στις 6 Αυγούστου. «Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Σχετικά με το θέμα του εμπορίου, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί απεριόριστη εξαίρεση από τους δασμούς που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ. «Αν η Ε.Ε. λάβει απεριόριστη εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ, τότε είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε συνομιλίες μαζί τους για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν καλύτερα οι εμπορικές μας σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή