Ιταλία: Πέντε Αστέρια - Λέγκα μισό βήμα πριν την οριστική συμφωνία για κυβέρνηση

Δεν έχει οριστικοποιηθεί το όνομα του πρωθυπουργού
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 16:47
UPD:18:33
REUTERS/MAX ROSSI
Στη σημερινή συνάντηση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, διεφάνη συμφωνία η οποία μπορεί να επιτευχθεί έως και απόψε το βράδυ.
A- A A+

του Γιώργου Δ. Παυλόπουλου
gpavlo@naftemporiki.gr

Μισό βήμα πριν την οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα της κυβέρνησης την οποία αναμένεται να συγκροτήσουν βρίσκονται το «αντισυστημικό», λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρια και η εθνικιστική δεξιά - ακροδεξιά Λέγκα, στην Ιταλία, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιήσει και το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της.

Στη σημερινή συνάντηση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, διεφάνη συμφωνία η οποία μπορεί να επιτευχθεί έως και απόψε το βράδυ.

Ο αρχηγός της Λέγκα φαίνεται να θέλει να προσθέσει κάποιες «πινελιές» στο τελικό κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Η Λέγκα ανήκει στην ακροδεξιά ευρωομάδα της οποίας ηγείται το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και έχει ιδιαίτερα σκληρές θέσεις σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Το ιταλικό κρατικό πρακτορείο Ansa ανέφερε ότι οι κ.κ. Ντι Μάιο και Σαλβίνι ενδεχομένως να συναντηθούν και την Παρασκευή, όχι όμως στη Ρώμη, καθώς και ότι είναι πολύ πιθανό κάποιος εκ των δύο να είναι και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας τους, της «κυβέρνησης της Αλλαγής», όπως την έχουν ονομάσει.

Σύμφωνα τέλος με το ίδιο πρακτορείο, το κοινό πρόγραμμα της πρώτης «αντισυστημικής» κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας θα τεθεί την Παρασκευή σε ηλεκτρονική ψηφοφορία προς έγκριση μεταξύ των μελών του «Κινήματος Πέντε Αστέρια», όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Ντι Μάιο.

Τα Πέντε Αστέρια, τα οποία κατήλθαν στις εκλογές ως αυτόνομο κόμμα, έλαβαν ποσοστό περί το 32,2% - 32,6% και αναδείχθηκαν ξεκάθαρα πρώτη αυτόνομη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η Λέγκα, με ποσοστό 17,3% - 17,6% αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, πίσω και από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο στο πλαίσιο της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας με ακόμη τρία πολιτικά σχήματα, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Στο σύνολό της, η Κεντροδεξιά Συμμαχία είναι πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας με ποσοστό 37% - 37,5% (τα διπλά ποσοστά αφορούν τις ψήφους για Βουλή και Γερουσία, που είναι ξεχωριστές).

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα πράξουν τα άλλα τρία σχήματα της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ωστόσο Πέντε Αστέρια και Λέγκα διαθέτουν αθροιστικά τη δυνατότητα στήριξης κυβέρνησης χωρίς να χρειάζονται χείρα βοηθείας από άλλες πολιτικές δυνάμεις, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή